Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Import optimizmus

Ameddig Amerikában nem dől el az elnök személye körüli vita, addig a részvénypiacon sem vár kedvező változást Baranyai Zoltán, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) brókercégének üzletkötője. A szakértő ugyanakkor abban bízik, hogy az év végével kilábal agóniájából a budapesti börze, s reflektorfénybe kerülhetnek bizonyos magyar társaságok kiváló mutatói, valamint az ország gazdaságának – a növekvő infláció ellenére is – stabilnak mondható helyzete. Ezt remélhetőleg a külföldi nagybefektetők is mielőbb felismerik.

A szakértő szerint ma mindenekelőtt a Richter és az OTP papírjába érdemes pénzt ölni. A Richter mellett szól egyebek mellett, hogy legutóbb a korábbi gyümölcsöző negyedévekhez képest is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, értékesítési adatai rekord magasságokban vannak. Az európai és a tengerentúli eladások mellett a szovjet utódállamokba irányuló export is sokkal eredményesebbnek bizonyult a vártnál. Az OTP-t illetően azért optimista az MKB munkatársa, mert a Postabank privatizációja körüli bizonytalanságot csak átmenetinek tartja. A lényeges kérdésekben – legyen szó a harmadik negyedéves mutatókról, illetve a jövőbeli kilátásokról – egyértelműen az amúgy sem drága OTP-papírokat tartja favoritnak.

A Matáv-részvények jövedelmezőségét illetően már bizonyos fenntartásai vannak Baranyai Zoltánnak. E papír alulértékeltnek tűnhet, ám a telekom szektort ma a világ egyetlen tőzsdéjén sem kedvelik a befektetők. Középtávon azonban mégis erősítheti a társaságot, hogy eséllyel indul a macedón telefontársaság magánosítási pályázatán, itthon pedig a menedzsment bejelentése szerint 16 százalékos létszámleépítést hajtanak végre 2001 közepéig.

A Mol már ígéretesebb befektetés: a mai 4 ezer forint körüli árfolyamon nagyon alacsony a vásárlás kockázata, hiszen az érték rendkívül közel van a gázár-döntés előtt tapasztalt mélyponthoz. A bizonytalanságok ellenére a spekulatív kategóriában a BorsodChemet is vételre ajánlja Baranyai. Meggyőződésétől a pénteki közgyűlésen történtek sem tántorították el: úgy látja, valamiféle kiegyezés születhet a két ellenérdekű fél között.

Vételre érdemesnek minősíti a szakértő a Graboplast-papírt is, mert szerinte könnyen előfordulhat, hogy felvásárolják a céget. Kockáztató kedvű befektetők számára hasonló megfontolásból a Synergont is vételre ajánlja az MKB munkatársa. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik