Gazdaság

OLASZ TÁVKÖZLÉS – Halló, itt az állam

Kisebb politikai vihart kavart Olaszországban az a bejelentés, hogy a 68 százalékban állami tulajdonban lévő Enel áramszolgáltató megveszi a brit Vodafone-tól az Infostrada vezetékes távközlési társaságot. A római kormányt jobb- és baloldalról egyaránt kritikák érték, amiért hozzájárulását adta a felvásárláshoz. A bírálatok szerint az államnak nem volna szabad tulajdonosként megjelennie a távközlésben, az Enelnek pedig inkább az áramdíjak csökkentését kellene finanszíroznia forrásaiból.

A kifogások mindazonáltal nem hatották meg az Enelt, amely 5,5 milliárd euró készpénzzel és ugyanekkora értékben kötvénnyel fizet az Infostradáért, továbbá átvállal 1,1 milliárd eurónyi adósságot. (Az Infostradát eredetileg az Olivetti alapította, majd tavaly a Mannesmannhoz került, hogy azután a német céggel együtt a Vodafone-é legyen). Az akvizíció után az Infostradát összevonják az Enel és a France Télécom (FT) vegyes vállalataként működő Wind mobilszolgáltatóval. Az új Windben az Enelnek 73,4, francia partnerének – a jelenlegi 43 helyett – 26,6 százalékos tulajdonrésze lesz, de a tervek szerint az Enel a jövő év tavaszán 25 százaléknyit a tőzsdén értékesít saját részvényeiből, az FT-nek pedig opciója van arra, hogy két évvel később 32,5 százalékra növelje érdekeltségét. Elemzők szerint az FT jól döntött, amikor anyagilag nem szállt be az Infostrada megszerzésébe, hiszen számára most inkább a mobilüzletág bővítése a fontos – másrészt azonban megtörténhet, hogy a kimaradás beárnyékolja kapcsolatát az Enellel.

Az egyesült vállalatnak a mobil és vezetékes telefonszolgáltatásban, valamint az internetes szolgáltatásban mintegy 12 millió előfizetője lesz, 2001 végére pedig a 18 milliós szám elérése a cél. Ez persze messze elmarad a piacot uraló Telecom Italia 68 milliójától, de az Enel reményei szerint jó alap lehet ahhoz, hogy a tőzsdei bevezetés után a befektetők kegyeikbe fogadják a vállalatot. Franco Tato vezérigazgató úgy véli, a kibocsátáskor az új Windet 30 milliárd euróra fogják értékelni, ami közel a fele a Telecom Italia piaci kapitalizációjának. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik