Gazdaság

MATÁV – Balkáni tervek

Az elmúlt héten ismét ez évi negatív rekordot állított fel a Matáv árfolyama. A magyar telekommunikációs cég tőzsdei jegyzése hetek óta csökken, idei 2655 forintos rekord árfolyamának már közel felét elveszítette.

Az esés annak ellenére folytatódott, hogy több brókercég elemzője is vételre minősítette a részvényt a jelenlegi 1350 forint körüli árfolyamon. Igaz, az év eleji 90 és 100 forint közöttivel szemben szakértők már csak 75-86 forintos egy részvényre jutó eredményt várnak a ma még a legtöbb területen monopol pozícióban lévő távközlési cégtől. Az eredménycsökkenés oka, hogy a vezetékes szolgáltatásokból származó árbevétel a tervezettnél lassabban bővült. Márpedig még mindig ez az üzletág adja a Matáv forgalmának legnagyobb részét. A vezetékes távközlésből származó árbevétel tervezettől elmaradó növekedéséért megfigyelők a tarifaszerkezet átalakítását okolják. Az előfizetési díjak 50 százalékos emelése és a percdíjak csökkentése nem ösztönözte további beszélgetésekre az előfizetőket.

A jelentős árfolyamcsökkenésben szerepet játszott az is, hogy világszerte alábbhagyott a befektetői lelkesedés a távközlési szektor részvényei iránt. Ráadásul az elmúlt 6-8 hónap negatív tőkepiaci folyamai miatt az amerikai befektetők kerülték a nagyobb kockázatú fejlődő piacokat.

Elemzők szerint a Matáv számára növekedési lehetőséget csak költségcsökkentés, illetve akvizíció kínálhat. A terjeszkedés célpontjai Straub Elek vezérigazgató elmondása szerint a makedón, illetve a bolgár telefontársaságok lehetnek.

Szakértők a Matáv 17-es P/E-értékkel (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) forgó részvényét a jelenlegi áron is jó befektetésnek tartják, a következő 12 hónapra 1700 és 1800 forint közötti célárfolyamot határozva meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik