Gazdaság

A KOPINT-DATORG AZ IDEI GAZDASÁGI KILÁTÁSOKRÓL – Hangsúlyváltás

A hazai gazdaság nemzetközi összehasonlításban és saját korábbi teljesítményéhez képest is kedvezően fejlődik.

Magyarország GDP-je 1997 óta megszakíitás nélkül dinamikusan nő. Az idei év első negyedévének rekordteljesítménye után a második negyedévben a gazdaság 5,8 százalékkal nőtt. Így az első félévben a gazdasági növekedés üteme elérte a 6,2 százalékot. Az év egészében a mostani többéves fellendülési szakasz legmagasabb (5,5 százalékos) növekedési teljesítménye várható, és ez az ütem 2001-ben is fenntarthatónak látszik.

Az összkép árnyalásához ugyanakkor nem árt figyelembe venni néhány kevésbé kedvező mozzanatot. A gyors növekedés felett érzett örömöt némileg csökkentheti, hogy a külkereskedelmi cserearányok 2,5 százalékkal romlottak, és a cserearány-változással korrigált GDP, azaz a bruttó hazai jövedelem (GDI) kisebb mértékben, 4,7 százalékkal nőtt. Vagyis a cserearány-romlás a GDP volumene első félévi növekményének több mint egynegyedét vitte el.

Az impozáns növekedési teljesítményt az is beárnyékolja némileg, hogy a beruházások növekedése rendre elmarad a kormányzat és az elemzők várakozásaitól. A nemzetgazdasági beruházások 2000 első félévében (a többnyire 9 százalék körüli prognózisokkal szemben) 6,1 százalékkal nőttek. Rontotta a gazdaság állapotával kapcsolatos kedvező összképet, hogy az infláció mérséklődésének folyamata megtorpant.

Ezzel együtt az idei és a jövő évi kilátásokat illetően alapvetően derűlátóak vagyunk. Ebben az évben már nem várható sem a gazdasági növekedés lényeges lassulása, sem az egyensúlyi helyzet valamilyen kedvezőtlen fordulata. A GDP növekedési üteme az első félévhez képest mérséklődik valamelyest, már csak az egyre erősebb tavalyi második félévi bázis miatt is. Összességében 5,5 százalékos GDP-bővülésre számítunk. A fogyasztás és a beruházás várhatóan megélénkül a második félévben, de a belső felhasználás növekedési üteme így is elmarad a GDP dinamikájától, 5,1 százalék körül alakul. A GDP szerinti export növekedése 1-2 százalékponttal meghaladja az importét. A külkereskedelmi mérleg hiánya ugyanakkor – nagyrészt az olajimport drágulása miatt – meghaladja a tavalyi értéket; 3,4 milliárd dollár körüli deficitet tartunk valószínűnek. A folyó fizetési mérleg deficitje előreláthatólag 1,8 milliárd euró körül alakul. Az államháztartás GDP-arányos hiánya a tervezett 3,5 százalék alatt marad.

Habár a pozitív folyamatok hosszabb távon való fennmaradása nem automatikus, a legvalószínűbb variánsnak azt tartjuk, hogy a gyors gazdasági növekedés 2001-ben is kitart. Feltevésünk szerint a külgazdasági környezet alapvetően kedvező marad, így folytatódhat – ha az ideinél valamivel szerényebb mértékben is – az export dinamikus bővülése. Másfelől számolni kell azzal, hogy a jövő évi költségvetés jellege a jelek szerint különbözni fog az utóbbi években megszokottól, véget érhet a költségvetési politika eddigi anticiklikus irányzata. A kormányzat az ideinél jóval nagyvonalúbb jövedelempolitikát kíván megvalósítani. Ennek nyomán a növekedés összetevői között hangsúlyeltolódás várható. Felgyorsulhat a belső felhasználás növekedése, míg a GDP szerinti nettó exportnak a növekedéshez való hozzájárulása mérséklődik. Összességében a növekedés ismét 5,5 százalék körül alakulhat. Az infláció az ez évre várhatóhoz képest valamelyest mérséklődik, évi átlagos üteme 8 százalék közelében lehet. A külső egyensúlyi helyzet továbbra is kedvező marad, a külkereskedelmi mérleg 3,0-3,3 milliárd dollár körüli hiányát valószínűsítjük. A folyó fizetési mérleg deficitje valamelyest nőhet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik