Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Lendület a vegyipartól

A múlt héten a vegyipari papírokra spekulálók húzták ki a "gödörből" a budapesti részvényindexet, amely így jócskán túlléphette a 8 ezer pontos szintet.

Továbbra is hatást gyakoroltak a BUX mozgására a vegyipari cégek körüli események. Igaz, a BorsodChem (BC) árfolyama még így sem közelíti meg Gazprom megjelenése előtti szintjét, de mind a kazincbarcikai társaság, mind pedig a TVK látványos drágulása sokat segített abban, hogy újra felfelé mozogjon a tőzsdeindex. Annak ellenére, hogy a BC-ben zajló tulajdonosi vita kimenetele még mindig bizonytalan, a tőzsdei spekulánsok egyre bizakodóbbak. Legalább is ezt támasztja alá, hogy a múlt héten közel ezer forinttal nőtt a részvény árfolyama. (A BC drágulását leginkább az a hír alapozta meg, hogy a jelek szerint a Gazprom nevében fellépő Milford – a november közepén tartandó közgyűlés előtt – nem vásárolt több kazincbarcikai részvényt a meglévő 25 százalékos pakettje mellé.) Az intenzív adásvételi kedvet mindenesetre mutatja, hogy múlt pénteken mindkét vegyipari papír hozzávetőleg 10-10 százalékot drágult, és a 14 milliárdos részvényforgalom csaknem harmadát e két részvény adta. A Mol “nyeregbe kerülése” jótékonyan hatott a TVK kurzusára is, utóbbi ismét közel került a 4 ezer forintos szinthez.

Nem javult viszont érdemben a Mol és a Matáv helyzete. A korábbi hetekben már 20 százalékkal felértékelődő olajpapír esetében a befektetők feltehetően a kormány gázár-kérdést rendező elképzeléseire várnak. A Matáv helyzete viszont bonyolultabb, tekintve, hogy sem a távközlési papírokkal szemben megnyilvánuló nemzetközi tőzsdei hangulat, sem pedig a hazai távközlési liberalizáció nem kedvez a részvénynek. A szerény féléves eredmények és az elemzők elfordulása nyomán nem is meglepő, hogy a tavasszal még 2000 forint fölött forgó papír ma 1450 forintot sem ér.

A tőzsdeindexet segítette viszont az új stratégiával előrukkoló Richter, a stabil OTP is. A gyógyszerrészvény árfolyama ismét a 16 ezer forintot közelíti, és a jelenleg szintén “problémamentes” OTP-t is sok befektető keresi. A technológiai bummból sikerült profitálnia a magyar piacon csupán néhány hónapja forgó Graphisoftnak: úgy tűnik, felfelé törő árfolyamával végre kimászott a hullámvölgyből. A Synergonnál történt békés vezetőváltás jót tett a papír kurzusának: a részvény árfolyama több mint két százalékkal szökött fel. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik