Gazdaság

MOL – Változatlan áron

Nem változott lényegesen a Mol árfolyaima a négy napig tartó felfüggesztést követő kereskedésben. Annak ellenére, hogy az elemzők szerint a BorsodChem és a Mol közötti ügylet – amelynek keretében a kazincbarcikai társaság által nemrégiben vásárolt TVK-részvények jelentős része gazdát cserélt – haszonélvezője rövid távon egyértelműen az olajtársaság. Az árfolyamra az sem volt lényeges hatással, hogy a brókerek szerint a kereskedés újbóli megindítását követően egy nagybefektető masszív Mol-vásárlásokba kezdett.

Szakértők szerint a Molnak viszonylag kicsiny pénzügyi befektetés árán sikerült megvédenie érdekeit.

A teljes kivásárlás már minden bizonnyal jelentősen megterhelné az olajipari cég cash flow-ját. A Mol eladósodottsága a múlt héten bejelentett tranzakciók finanszírozásához felvett 350 millió dolláros hitel miatt az eddigi 43 százalékról így is 48 százalékra nőtt. Ráadásul a nemrégiben a szlovák versenyhivatal által is jóváhagyott Slovnaft-akvizíció miatt szükségessé váló fejlesztések is komoly tehervállalást vetítenek előre.

A feszített mérleget a Mol kutatási jogainak további értékesítésével is igyekszik enyhíteni.

Kedvező hír lehet, hogy – miként egyes elemzők állítják – változóban van a kormány gázáremeléssel kapcsolatos eddigi politikája. Így már nem vetik el egy szelektív, azaz a lakossági fogyasztókat nem, vagy kevésbé érintő gázáremelés lehetőségét. Továbbra sem lehet ugyan közelebbieket tudni a kormány szándékáról, de a hírek szerint nem zárható ki, hogy még az idén bejelentik a gázárképzés változását, januártól pedig életbe léphetnek az új árak. Mint ismeretes, a Mol menedzsmentje szerint az idén várhatóan 100 milliárd forintos veszteség képződik a gázüzletágon, amelynek bizonyos területeit az igazgatóság döntése nyomán a közeljövőben önálló leányvállalatokba szervezi ki az olajtársaság. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik