Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Bevásárlási szezon

Habár az elkövetkező néhány hét szolgálhat még kellemetlen meglepetésekkel a befektetők számára, féléves távlatban mégis jó üzletnek tűnik a jelenleg alulértékelt részvények vásárlása – mondja Merész Tamás, a Postabank Értékpapír Rt. vezető elemzője. Emelkedést valószínűsít, hogy a svéd uniós elnökség alatt várhatóan meghatározzák a csatlakozási céldátumot. Az is az áremelkedés mellett szól, hogy korábban egyfajta ciklikusságot mutatott piac: az októberi visszaesést általában jelentős év végi emelkedés követte. Ezek alapján a szakember a részvények túlsúlyozását javasolja a portfólióban, méghozzá 80 százalékos aránnyal.

Merész Tamás szerint a kötvények hozamának alakulása szempontjából döntő jelentőségű inflációnak most nehéz megbecsülni az alakulását, hiszen mindig fontos szerep jut a várakozásoknak. Ezért az elemző egy hosszú és egy rövid lejáratú papír tartását javasolja egyenlő arányban.

A részvénypiacon az elkövetkező egy évben jelentős erősödés várható, hiszen a részvények többsége alulértékelt. A blue chipek közül kiemelendő a Matáv, amely az utóbbi időben jelentősen alulteljesítette a BUX-ot. Várható, hogy a befektetők újra felfedezik a papírt. A kisebb részvények közül elsőként a Pannonplastot említi Merész Tamás. A cég első féléves eredménye, majd a nemrégiben közzétett kedvezőtlen profit-előrejelzés eladási hullámot váltott ki. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a jelenlegi nyomott marginok az elkövetkező időszakban javulni fognak, s az új kapacitásoknak köszönhetően a cég növekedési pályája töretlen. A hiteleit sikeresen átütemező Zalakerámia kifejezetten jó működési eredménye következtében válhat az elkövetkező időszak egyik sztárjává. A cég 2001 elejére tőkeemelést tervez, amire csak jó eredmények esetén érdemes vállalkozni, s amit az elemző szerint el is ér a társaság. A harmadik, s egyben legkockázatosabb papír a Fotex, amely új internetes szolgáltatása nyomán újra a befektetők kedvencévé válhat. Ráadásul a cég jóval nyíltabbá is vált az elmúlt időszakban, ami szintén hozzájárulhat a befektetői érdeklődés növekedéséhez. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik