Gazdaság

FELOLVASZTOTT JÉGEMBER – Oetzi tanulmányozható

Tudományos vizsgálatok céljára rövid időre felolvasztották azt a körülbelül 5300 éves fagyott emberi testet, amelyre tíz éve bukkantak rá a turisták az Alpok egyik gleccserén. A 3 ezer méteres magasságban talált tetemről a szakértők kezdetben úgy vélték, hogy egy napjainkban fagyhalált szenvedett, eltévedt hegymászó holtteste. Később kiderült, hogy a legrégebbi tökéletesen fennmaradt, mumifikálódott emberi maradványról van szó. Az Oetzi névre keresztelt rézkori férfi 165 centiméter magas és mintegy 40 kilogramm súlyú volt, kecskebőr nadrágot viselt, és rézhegyű lándzsája is mellette feküdt.

A jégember megtalálása óta az olasz és az osztrák hatóságok sokáig azon vitatkoztak, melyik nemzet mondhassa sajátjának a tetemet, ezért egyelőre még semmilyen vizsgálatot nem végeztek el rajta. Először az innsbrucki egyetemre szállították, ahol mínusz 6 şC-on tárolták egy üvegtetejű hűtőládában.

Később, 1998-ban átvitték a bolzanói néprajzi múzeumba. A múmiát fagyasztókocsiban szállították, amelyet rendőrségi konvoj kísért, mivel attól tartottak, hogy az osztrák nacionalisták megakadályozzák az átszállítást. Végül a tulajdonjog az olaszoké lett, és a hatóságok engedélyezték a tetem tudományos vizsgálatát. A múmia felolvasztása után a nemzetközi kutatócsoport tagjai DNS mintát vettek Oetzitől, a halottkémek pedig megvizsgálták fogazatát. Jim Dicksen glasgow-i igazságügyi orvosszakértő úgy véli, a 45 éves férfi pásztor volt, aki eltévedt a havasokban, és megfagyott. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik