Gazdaság

BELLEVUE PLAZA – AZ ÁTÖLTÖZTETETT ÉPÜLET

Ingatlanfejlesztő: Era Építő és Létesítményfejlesztő Kft.

Tervező: Finta Stúdió, Plájer János és Szabó Tamás felelős tervezők

Generálkivitelező: Era Építő és Létesítményfejlesztő Kft.

Kitűnő példaként szolgál a Bellevue Plaza arra, miként lehet egy régi, elavultnak tűnő épületet új életre kelteni. Az V. kerületi Szép utcában található, hatvanas években épült irodaháznak talán senki sem jósolt nagy jövőt: a belváros igen frekventált helyén a legtöbben talán inkább tiszta lappal indultak volna és megadták volna a kegyelemdöfést az épületnek.

A beruházók azonban – jó elhelyezkedésén túl is – fantáziát láttak az épületben. Az épület “U”-alakot formáló Kossuth Lajos utcai, illetve összekötő szárnya 8 emeletes, a Reáltanoda utcához közelebb eső pedig 14 emeletes volt. Ez a belvárosban egyedülálló adottság, a felső szintekről az egész városra, különösen a budai oldalra nyíló páratlan kilátás keltette fel a beruházók érdeklődését az épület iránt.

Az ingatlanfejlesztő célja a ház “új ruhába” öltöztetésén túl a műszakilag elavult épület teljes felújítása volt. A felsőbb emeleteken a mai kor igényeit kielégítő első osztályú irodák, míg a földszinten és az első emeleten üzletek és egy konyha-étterem készült. Ferencz István, a Magyar Építészkamara tagja találóan fogalmaz: az épület azért lehet környezetének új színfoltja, mert újszerű megoldásaival a régi épület “brutalitását” feszes eleganciává léptette elő.

A korábban garázzsal nem rendelkező épületben komoly kihívásként jelent meg a megfelelő nagyságú parkolóterület kialakítása, amit a meglevő udvar alápincézésével és – Közép-Európában elsőként – 8 szintes automata parkolóval oldottak meg. Külön érdeme az épületnek a kellemes látványt és kikapcsolódási lehetőséget nyújtó tetőkert. –

Bellevue Plaza lies in the very centre of Budapest. It was erected in the ’60s with the unrivalled feature of its wings being 9 and 15 storeys tall, providing a unique view from the upper floors over the city and especially the Buda side. The property developer’s objective, apart from re-clothing the building, was the complete renovation of the technically outdated property. One of the biggest challenges was the construction of the first 8-storey automatic car park in Middle Europe in a building that formerly missed parking facilities of any kind. A special feature of the building is the multiplicity of award winning roof gardens that provide a nice view and an opportunity to relax for the tenants of the air-conditioned offices. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik