Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Index a pincében

Amerikában már erősödtek, Európában azonban még estek a tőzsdeindexek. Itthon a vegyipari papírok kereskedésének felfüggesztésével rekordmélységbe süllyedt a BUX.

Kisebb lökést adott a részvényárfolyamokinak hétfőn az amerikai tőzsdéken az olajárak megtorpanása. A befektetők belefogtak az utóbbi egy hónapban eladott részvények visszavásárlásába, hogy olcsóbb papírokkal töltsék fel portfóliójukat. A korábbi eladásokat az indokolta, hogy az emelkedő olajárak nemcsak inflációs nyomást gyakorolnak a gazdaságra, de a költségek növekedésén keresztül a várható profitot is mérséklik. A múlt héten azonban végre lefelé mozogtak az olajárak. A várva várt esemény közvetlen előzménye Clinton amerikai elnök bejelentése volt, aki – tekintettel a téli szezon magasabb keresletére is – a múlt hét második felében kilátásba helyezte a stratégiai tartalékok megnyitását. A tőzsde viselkedése azt tükrözi, hogy az amerikai befektetők egy része szerint a jelenleginél lényegesen magasabb olajárakra már nem kell számítani, legalábbis erre utal, hogy a Dow Jones stagnálással, míg a technológiai részvényeket jegyző Nasdaq 3 százalékot meghaladó emelkedéssel zárta az elmúlt hetet. Az európai és a távol-keleti indexek mindeközben 1-2 százalékkal gyengültek.

Lényegesen nagyobb volt az esés a Budapesti Értéktőzsdén, amelynek indexe pénteken idei negatív rekordot állított fel, jócskán 8 ezer pont alatti értéken zárva a hetet. Ehhez a kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett nagymértékben járult hozzá a három vegyipari társaság körüli bizonytalanság. A Mol, a BorsodChem (BC) és a TVK még kedden kérte részvényeik kereskedésének felfüggesztését három napra, amit azután péntekre is kiterjesztettek. A döntés mögött az állt, hogy a Mol megvásárolta a BC tulajdonában lévő TVK-részesedést, mégpedig azért, hogy a magyar vegyipari cégek kivédjék az orosz Gazprom ellenségesnek ítélt felvásárlását. A csatározás számos Oroszországba exportáló társaság részvényének árfolyamára is negatívan hatott, ugyanis a Gazprom magyarországi képviselője a cég itteni gyógyszer- és élelmiszer-vásárlásainak beszüntetésével is fenyegetőzött.

A hét vesztese – 12 százalékos gyengüléssel – a bizonytalan helyzetű BC volt. A tranzakciók után nem változott a TVK feletti kontrollt megszerző, ezért nyertesként elkönyvelt Mol árfolyama, kismértékben csökkent csak a TVK kurzusa, míg a legtöbb részvény veszített egy héttel ezelőtti árfolyamából. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik