Gazdaság

MATÁV – Zsugorodó árfolyam

Foghatják a fejüket azok a befektetők, akik a technológiai részvények márciusi hosszának idején döntöttek a Matáv-papírok vásárlása mellett: ma alig több mint a felét éri az akkori maximumárnak a távközlési csoport részvénye.

A tavaszi “hisztériát” követő korrekciót leszámítva már több esetben jó befektetésnek bizonyult a papír. Csakhogy a helyzet tavasz óta több szempontból változott. Egyfelől a Matáv fundamentális mutatói negyedévről negyedévre a várakozások alatti értékeket mutatták, ami ha nem is kiábrándulást, de kellemetlen meglepetéseket okozott. Eközben a Deutsche Telekom (DT) kivásárolta az amerikai társtulajdonos utódját, amellyel mintegy 60 százalékos tulajdonosává vált a magyarországi cégóriásnak. Ezzel a “hatalomátvétellel” azután még szorosabbra fűzték a szálakat a német és a magyar távközlési társaságok közt. E fejlemény a szakértők szerint meglehetősen hátrányosan érintette a Matáv árfolyamát. A DT-részvények drasztikus esése (csökkenő profit, erőteljes terjeszkedés) nyomán a Matáv befektetői is elbizonytalanodtak, így rövid távon a két papír árfolyama szinte egyszerre mozog. A Portfólió című internetes újság elemzése szerint a korrelációs ráta az elmúlt 12 hónapban közel 0,84 volt. A gyengülő kilátásokban, és a mérséklődő befektetői optimizmusban az is szerepet játszik, hogy a Matávnak legkésőbb másfél év múlva lejár a monopóliuma, s a német anyacéghez hasonlóan kiélezett versenyben kell majd helytállnia a hazai piacon.

Az elmúlt hetek mintegy 400 forintos (több mint 25 százalékos) árfolyamesését az is erősítette, hogy a BorsodChemben történt Gazprom-tulajdonszerzés nyomán egyes külföldi alapok eladásokba kezdtek. Ilyen esetben pedig a piacon és a portfóliókban egyaránt túlreprezentált blue chipek szenvedik meg az esést. Mindezek tükrében nem is meglepő, hogy a beinduló eladások 1400 forint alá nyomták a Matáv kurzusát. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik