Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Vegyszeres kezelés

A nemzetközi tőzsdei hangulatot a kitartóan növekvő olajárak és a gyengülő euró határozták meg. Itthon a Mol és a vegyipari papírok körüli események tartották izgalomban a piacot.

Nemcsak inflációs veszélyt jelent a kőolaj 30 dollárt immár jelentősen meghaladó barellenkénti ára, de a profitok csökkenésén keresztül a ma még dinamikusnak növekvő régiók növekedését is visszafoghatja. A dollárral szemben újabb mélypontot elérő – lapzártakor mindössze 85 centet érő – euró pedig kedvez ugyan az Európai Unió exportjának, ugyanakkor számottevően növeli az inflációs veszélyt a régióban. A fenti hatások túlzott mértékben lelassíthatják a kamatemelések révén már egyébként is lefékezett amerikai gazdaságot. Ez komoly eladási hullámot váltott ki a tengerentúli tőzsdéken. A technológiai papírok kereskedését tükröző Nasdaq szeptember eleje óta 500 ponttal, azaz több mint 12 százalékkal esett, és jelenleg messze a 4 ezer pontos lélektani határnak tekintett szint alatt áll. Utoljára augusztus elején volt ilyen alacsonyan az Új Gazdaság reprezentánsait tartalmazó index. Közel 5 százalékos csökkenéssel 11 ezer pont alá került a Dow Jones is. A távol-keleti és dél-amerikai tőzsdék ugyancsak számottevő veszteséget szenvedetek el az utóbbi hetekben.

Csak az index mozgását figyelve, továbbra is sávos kereskedés jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT) is. A BUX 1 százalékot alig meghaladó emelkedése mögött azonban a húzópapírok jelentős mértékű és ellentétes irányú mozgása figyelhető meg. A befektetőket továbbra is a Mol és a vegyipari papírok körüli fejlemények tartották izgalomban. Az olajipari cég árfolyama több mint 17 százalékkal, a már rég nem látott 5 ezer forintos szintig emelkedett, ami jórészt a gázárak esetleges kormányzati felülvizsgálatáról szóló pletykákkal kapcsolatos. Bár az is elképzelhető, hogy az a kedden lábra kapott híresztelés inspirálta vásárlásra a befektetőket, mely szerint a Mol megvásárolja a BorsodChemnél lévő TVK-részvényeket. Annyi bizonyos, hogy a BÉT kedden reggel mindhárom részvény kereskedését egész napra felfüggesztette. Az elmúlt hét legnagyobb vesztese egyébként éppen a 10 százalékkal visszaeső TVK volt, de 5 százaléknál nagyobb mértékben gyengült a tervektől elmaradó idei profitra figyelmeztető Pannonplast és a BorsodChem is. A Matáv zuhanórepülése folytatódott: a távközlési cég részvénye kedden már 1500 forint alatt is forgott. A Mol mellett a hét nyertese a NABI, a Rába és az Egis volt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik