Gazdaság

PICK – Túl az előételen

A Pickről már korábban elterjedt az időközben hivatalosan is megerősített hír, mely szerint a nagy múltú cég intenzív akvizíciós tevékenységbe kezd. A piaci szereplők azonban aligha vonhatnak le messzemenő következtetéseket a múlt héten bejelentett ügyletből, hiszen a Pick egyelőre csupán a Ceglédhús Kft.-t vásárolta meg. Piaci vélemények szerint 100 millió forintnyit fizettek a kis társaságért, ami szakértők szerint nem tekinthető rossz üzletnek. A vásárlás elsődleges indítéka a Ceglédhús hűtőház-kapacitásának megszerzése volt. A hírek szerint ezzel a Pick a jelenlegi 1800 tonnáról 3800 tonnára növelte húshűtő kapacitását, és az árudarabolással is kevesebb gond lesz.

A piac, az ügylet csekély jelentőségének megfelelően, gyakorlatilag nem reagált a hírre, ám a börzén annál türelmetlenebbek az “igazi” akvizícióval kapcsolatban. Szakértők szerint olyan nagyobb vállalatot kellene vásárolnia a Picknek, amellyel megőrizheti versenyképességét az ország uniós csatlakozását követően is. Amennyiben ilyen célpont felbukkan, és ezt ígéretes tárgyalások követik, úgy előfordulhat, hogy a cég kitör a 9 ezer forint alatti ársávból, ahová az Arago-csoport tulajdonszerzése nyomán került.

A részvényelemzők többségének véleménye szerint a nemzetközi hírű húsipari cég részvényeinek valódi értéke (fair value) 11 ezer forint feletti, s az alacsonyabb árat leginkább az Arago jelenléte indokolja, hisz sokak számára ma sem teljesen egyértelmű, mit is szeretne kezdeni a Pickkel a pénzügyi befektetői csoport. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik