Gazdaság

PANNONPLAST – Lemaradásban

Nem tudja teljesíteni a kitűzött 2,3 milliárd forintos nyereségről szóló tervét a Pannonplast-csoport – jelentette be a napokban Illéssy János, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A Pannonplast profitközleménye váratlanul érte a piaci szereplőket, az árfolyam a múlt hét pénteken 5 százalékkal csökkent, igaz, e hét elején már nem csúszott lejjebb. A gyengülés viszonylag szerény mértékét a szakértők azzal magyarázzák, hogy a cég számára hátrányos folyamatokat már korábban érzékelték, s az árakban többnyire érvényre is juttatták a piaci szereplők. Ezt igazolja az is, hogy a cég által képviselt korábbi állásponthoz képest a legtöbb elemző inkább 2,0-2,1 milliárd forint körüli nyereséget prognosztizált már hetekkel-hónapokkal korábban is; több elemző társaság a második negyedéves gyorsjelentés gyenge számainak láttán szállította lejjebb a várakozásait.

A háttérben húzódó okok: a Pannonplast alapanyagául számító műanyag granulátumok magas világpiaci ára (az elmúlt egy évben a PVC granulátum 80 százalékkal lett drágább), valamint a feldolgozók között zajló óriási árverseny. Mint Fehér Erzsébet vezérigazgató nemrégiben a Portfólió című internetes újságban nyilatkozta, a harmadik negyedévben csupán 6-10 százalék körüli lesz a profitnövekedés, ami félmilliárd forintnyi nyereséget valószínűsít júliustól szeptember végéig. (Összehasonlításul: a társaság az elmúlt esztendőben 1,9 milliárdos nettó profitot ért el.)

A módosított profitelképzeléseket nem tették közzé a cégnél, de a legfrissebb elemzések 2,1 milliárdos éves nyereséggel számolnak. A szakértők azonban továbbra is pozitívan vélekednek a társaságról. A nyár végén készült elemzések közül az Erste és a Credit Suisse vételre, a ConCorde pedig óvatos vételre ajánlja a papírt, amelynek 2000-re számolt P/E-értéke (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) a hír hatására 10 alá csökkent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik