Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Indexrekordban bízva

Utoljára az orosz válság előtt volt ennyire erős a bizalom a külföldiek részéről a magyar gazdaságban – véli Kiss Balázs, a Wintrust Értékpapír Rt. kereskedési igazgatója. Első hallásra talán meglepő állítását arra alapozza, hogy a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány újból elérte a 670 milliárd forintos szintet. Ennek a bizalomnak előbb-utóbb tükröződnie kell a részvénypiaci árakban is. Hét részvénytől pedig különlegesen jó teljesítményt vár a szakember, aki fél éven belül a részvénypiacon átlagosan akár 30 százalékos árfolyam-emelkedést sem tart lehetetlennek.

Mindent mégsem tesz fel azonban egy lapra Kiss Balázs: portfóliójának 15 százalékát – a befektetési alapokhoz hasonlóan, likviditási tartalékként – 3 hónapos jegybanki kötvényekbe helyezné. Sőt, a fennmaradó összeg sincs teljes mértékben kitéve a részvénypiac ingadozásának, amennyiben abból további 20 százalékos mértékben a Partner nyíltvégű befektetési alap jegyét ajánlja vételre a szakember. A befektetési jegyeknek már csak azért is kitüntetett szerepe van, mert azok bármikor könnyen készpénzzé tehetők, s már egész rövid idő alatt kedvező hozamhoz juttatják az értékpapír-tulajdonosokat. Így a piaci ingadozásokat oly módon is ki lehet használni, hogy készpénzt tart a befektető. A részvények közül a főszerepet egy mostanában kevésbé jól szereplő, az elmúlt egy évben pedig “a mennyet és poklot” is megjáró papírnak adta az ajánló. A Matávnak véleménye szerint ugyanis 1550 forint körüli árszinten komoly technikai támasza van.

Az utóbbi hetek nyertesei is szerepelnek a portfólióban: az OTP-t 16 ezer forintos áron csakúgy vételre érdemesnek minősítette a szakember, mint az Egis papírjait. A két áramszolgáltató szigorúan osztaléka alapján került be a kiválasztottak közé. Az Arago részvényét pedig azért tartja jó vételnek, mert amennyiben társaság kiárulná portfólióját – a Pick-, illetve Zalakerámia-részesedést -, sokkal magasabb részvényérték jönne ki, mint a mostani 700-750 forintos árfolyam. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik