Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kavargó piac

A vegyipari cégek körüli események erőteljesen átrajzolták az árfolyam-térképet, a többi blue chip pedig nem drágult, így végül némileg gyengült a BUX a múlt héten.

Felpezsdült az élet az ősz kezdetén a Buidapesti Értéktőzsdén, hirtelen megannyi új hír záporozott a hosszúra nyúlt uborkaszezonhoz hozzáedződött befektetőkre. Azoknak azonban, akik az árfolyamok gyors emelkedésére számítottak, egyelőre csalódniuk kellett: a piacot meghatározó részvények kurzusa nem mozgott felfelé az elmúlt hetekben.

A legnagyobb változások a két legfontosabb vegyipari cég, a BorsodChem (BC) és a TVK háza táján zajlottak le, ennek megfelelően e papírok árai nagyon gyorsan változtak. A kazincbarcikai BC például több mint 1600 forinttal értékelődött le: miután nyilvánosságra került, hogy a Gazprom meghatározó nagytulajdonossá vált, a papír kurzusa 7700 forintig csúszott. Ellentétes irányba mozdult el a TVK árfolyama, ami azzal magyarázható, hogy a társaság – immár sokadszor – felvásárlási célponttá vált, vagy legalább is erre spekuláltak a befektetők. Az árfolyam ennek megfelelően dinamikusan nőtt, a hét első napján 4 ezer forint fölé emelkedett, igaz viszont, hogy a keddi kereskedés folyamán ismét jócskán a fenti árszint alatt lehetett vásárolni a részvényből.

A Mol szárnyalásának nagy szerepe volt abban, hogy a BUX végül nem esett vissza lényegesen a múlt hét eleji záróértékhez képest. Az olajvállalat körüli jó hírek nyomán e hét keddjén már 4400 forint felett lehetett csak vásárolni a társaság papírjaiból, holott pár héttel korábban még a 4 ezres szint elérése is távolinak tűnt. Nem tudott viszont erősíteni a piac korábbi húzórészvénye, a Matáv, amely egészen az 1600 forintos határ alá csúszott. Az OTP árfolyama eközben stagnált, dacára annak, hogy az elnök-vezérigazgató síkra szállt a Postabankban történő tulajdonvásárlás mellett.

Jelentősen veszített értékéből az Egis, és hasonló sorsra jutottak a kárpótlási jegyek is. Miután nyilvánosságra került, hogy az Antenna Hungária papírjainak csak kisebb részét, és azokat is csupán határozatos kárpótlási jegyekért lehet megvásárolni, az értékpapírok tőzsdei ára zuhanni kezdett. A hét elején már alig 700 forintot értek az egy héttel korábban még 870 forint körül jegyzett kárpótlási jegyek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik