Gazdaság

TVK – Hatalomátvétel

Közel 10 százalékkal csökkent a TVK árfolyama a múlt héten azt követően, hogy kedden a társaság rendkívüli közgyűlésen az új fő tulajdonos, a BorsodChem az előzetes várakozásoknak megfelelően átalakította a tiszaújvárosi cég irányító testületeit.

A közgyűlésen a tulajdonosok 54,2 százaléka képviseltette magát; a részvények 29,9 százalékával rendelkező BorsodChem és a tulajdoni részét 20,1 százalékra növelő Mol mellett mindössze néhány kisrészvényes jelent meg. A külföldi intézményi befektetők pedig szokás szerint távolmaradtak.

A közgyűlés visszahívta a korábbi igazgatótanácsot. Az újonnan megválasztott testületbe a régi tagok közül csak Artur Warzyszynszki és Mark William Hudson került be. Az új tagok közül Nagy Lászlót és Szoboszlai Lászlót a TVK delegálja, a BorsodChemet Kovács F. László és Varga Béla, míg a Molt Olvasó Árpád képviseli. Az igazgatóság elnöke a várakozásoknak megfelelően Kovács F. László lett, míg a vezérigazgatói posztra az e tisztséget a kilencvenes évek elején egyszer már betöltő Nagy Lászlót nevezték ki. A közgyűlés a felügyelőbizottságot szintén újraválasztotta, abban a két szakmai tulajdonos képviselői mellett helyett kapott Zdeborsky György, a CIB elnök-vezérigazgatója is.

A közgyűléssel a személyi változások nem értek véget: a mindössze egy éve kinevezett, s többek által eddig vezérigazgató-jelöltként számon tartott pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Hajdú András megbízatását visszavonták, a posztot ezentúl a BorsodChemtől átigazolt Széll Gábor tölti be.

A közgyűlésen történtek a két nagy tulajdonos közötti megegyezésre utalnak, de a befektetők számára talán ennél is fontosabb, hogy mi lesz a TVK-nál még az előző menedzsment el nem fogadott fejlesztési elképzelések sorsa. Ezzel kapcsolatban Kovács F. László elmondta, hogy az új tulajdonosi testület a tervek megismerése után várhatóan még az idén dönt a kérdésben. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik