Gazdaság

MATÁV – Nem keresik

Néhány napig tartó átmeneti erősödés után ismét csökkent a magyar távközlési cég árfolyama. A részvény, amely az év elején még 2500 forint fölött is forgott, a múlt heti 5 százalékos eséssel 1700 forint alá került a Budapesti Értéktőzsdén. A gyorsjelentéssel kapcsolatos negatív várakozások eladói túlsúlyt okoztak, és a féléves számok alá is támasztották a pesszimista véleményeket.

A Matáv árbevétele a mobil üzletágban sem bővült a lefedettség növekedésével arányosan, amit az elemzők azzal magyaráznak, hogy az éles verseny miatt nagy kedvezményekkel hirdetett akciós csomagok vevői nem igazán aktívan használják telefonkészüléküket, így az új előfizetőktől befolyó árbevétel messze nem fedezi az új bekapcsolások költségeit. Ráadásul Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója nemrég arra figyelmeztetett, hogy az év hátralévő részében tovább csökkenhet a profitbővülés üteme.

Kedvezőtlenül hatott a Matáv árfolyamára a telekom-részvények negatív nemzetközi megítélése is, aminek oka az újgenerációs mobil távközlési rendszerekért (UMTS) fizetendő magas koncessziós díj.

Mindezek ellenére több elemző is úgy vélekedik: az idén várhatóan 90 forint körüli egy részvényre jutó eredményt elérő távközlési cég – a magyar börzén egyedülállóan magas kapitalizációja és a tőzsdeindexben lévő nagy súlya miatt – a jövőben sem lesz kihagyható a friss tőkével érkező külföldi befektetők portfóliójából. A megfelelő üzleti stratégiának köszönhetően, jövőre már ismét erősödhet az eredménynövekedés üteme. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik