Gazdaság

Más-más úton

Szakértői előrejelzések össze-sen 350-400 milliárd euróra teszik a telekommunikációban érdekelt társaságok befektetéseit az UMTS szektorban. Ebbe a hálózatok kiépítésének költségeit is beszámítják. A koncessziók megszerzésére kiírt pályázatok egyébként Európa-szerte különböző módszereket tartalmaznak. A most véget ért németországi küzdelem hasonlít valamelyest a márciusban és áprilisban lebonyolított brit tenderre, ahol 150 forduló után az összeg 22,5 milliárd fonton állt meg. Ott összesen öt UMTS-engedélyt adtak ki, amelyeken a Vodafone, a BT, a DT tulajdonában lévő One2One, az Orange, valamint a 90 százalékban a Hutchison Whampoa által birtokolt TIW osztozott.

A spanyol kormány márciusban mindössze 500 millió eurós bevételre tett szert négy UMTS-koncesszió értékesítéséből, mivel ott a hangsúly az ajánlatok technikai tartalmán volt. A hírek szerint Madridban azt tervezik, hogy ezt ellensúlyozandó, emelni fogják a szolgáltatók által fizetendő – jelenleg az árbevétel 0,15 százalékában megállapított – éves díjat.

Alig egy hete Franciaországban is kiírták az UMTS-pályázatot. Párizs nem változtatott azon az eredeti – még júniusban nyilvánosságra hozott – terven, hogy fix összegért, egyenként 32,5 milliárd frankért értékesítik a négy engedélyt. Az indoklás szerint Franciaországban a hálózatok kiépítése többe kerül, így nem volna szerencsés, ha a vállalatok a licit során túlzott költségekbe vernék magukat. Az elbíráláskor az lesz az egyik döntő szempont, hogy az adott pályázó szolgáltatásaihoz a lakosság mekkora hányada férhet hozzá. Végül az utolsó nagy európai piacon, Olaszországban valamikor ez év őszén adnak ki öt engedélyt, ismét csak licitálós rendszerben. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik