Gazdaság

EGIS – Visszaálló orosz export

Erős kereslet mutatkozott a múlt héten a gyógyszergyári részvények iránt: a Richter árfolyama több mint 15 százalékkal kúszott felfelé, de ezer forinttal, azaz közel 8 százalékkal emelkedett az Egisé is. Az okokat kutatva nem szabad elfeledkezni arról, hogy a nemzetközi piacokon is javult a gyógyszergyári részvények ázsiója, ám a két hazai gyártó jövőbeli kilátásait önmagában is kedvezőbben ítéli meg a piac. (Megjegyzendő: a hét végén, igazodva az általános trendhez, valamelyest csökkent a kettes számú gyógyszergyári részvény jegyzése, mely előzőleg – rövid időre – a 14 ezer forintos lélektani határt is átlépte.)

A kedvezőbbre fordult megítéléshez minden bizonnyal hozzájárult az Egis 4,4 milliárdos, az elemzői várakozásokat mintegy 13 százalékkal felülmúló féléves adózott eredménye is. A társaság nettó árbevétele 21 százalékkal nőtt, ami a belföldi forgalom 3,7 százalékos növekedése mellett a 46 százalékkal megugró exportnak köszönhető. A bázishoz képest megduplázódott az Oroszországba irányuló kivitel, elérve ezzel a válság előtti szint négyötödét. Figyelemre méltóan bővült a nyugati kivitel is. Ugyancsak pozitívum, hogy az export ebben a félévben már az Egis árbevételének 49 százalékát adja, így a korábban döntően a hazai piacra termelő gyártóként elkönyvelt társaság kevésbé van kitéve a magyar gyógyszerpiac bizonytalanságainak.

Elemzői körökben is meglepetést keltett, hogy az üzemi eredmény rendkívül nagy mértékben, 55 százalékkal javult. A dollárban számlázott exportárbevétel fedezeteként kötött határidős ügylet – a Richterhez hasonlóan – az Egisnél is veszteséget hozott ebben a félévben, így a tavaly az adózott eredmény jelentős részét hozó pénzügyi eredmény a nyolcadára olvadt.

A fenti folyamatok eredőjeként az Egis nettó eredménye 14 százalékkal nőtt, ennek alapján az elemzők az év egészére 950 forint körüli egy részvényre jutó eredményt várnak, ami 14-es P/E-értéknek (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) felel meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik