Gazdaság

FITCH IBCA – Figyelmeztetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi hatállyal 0,25 százalékponttal csökkentette a repokamatokat. A jegybank által jegyzett rövid lejáratú kamatok 25 bázispontos csökkentése a pénz- és tőkepiaci hozamok által biztosított és megfelelőnek ítélt reálkamatszint mellett vált lehetővé.

A kamatenyhítés bejelentésével egy időben hozta nyilvánosságra a vezető európai hitelminősítő szervezet, a londoni Fitch IBCA, hogy nem tervezi Magyarország hitelképességi osztályzatának javítását a közeljövőben. A Fitch IBCA tavaly novemberben javította a besorolást a befektetői fokozatban jó közepes szintet jelző BBB pluszra.

“A gazdaság teljesítménye lenyűgöző, de vannak óvatosságra intő tényezők is” – mondta David Riley, a Fitch IBCA szuverén minősítési osztályának vezetője. Szerinte a látványos gazdasági fellendülésnek is van árnyoldala: a hitelminősítő intézet még nincs meggyőződve arról, hogy a növekedés teljesen fenntartható, nem fenyeget-e a túlhevülés, majd a “rázós földet érés” kockázata. Az ősszel esedékes vizsgálatban főleg az államháztartás pozíciójának javulását, a költségvetési hiány csökkentésében elért eredményeket veszik górcső alá, együtt az infláció csökkentésének kilátásaival. “Ezek a szempontok fontosak az uniós konvergencia tekintetében is” – hangsúlyozta Riley. Mint mondta, ezeken a területeken Magyarország jelentős haladást ért el, de még sok a tennivaló, amíg a közületi adósság, s azon belül a küladósság lecsökken a “nemzetközi szabványnak” megfelelő szintre (az adósságok ügyéről lásd írásunkat a 18. oldalon). –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik