Gazdaság

Szcientológiai értelmező szótár

DIANETIKA célja minden létező betegség meggyógyítása, a megtévedt lélek felszabadításával, az úgynevezett engramok kiiktatásával, szellemi, nem fizikai módszerrel. Ezek a rögzült mentális képek a balesetek, a fájdalmak és az öntudatlan állapot következményei. Erre gyógyírt kizárólag az auditálás adhat, ahol az auditor segítségével (több tíz-, majd százezrekbe kerülő tanfolyamon) a kezelésre szoruló “reaktiválja” az engramokat és hagyja, hogy a tudatos elméje működjön, ezáltal megszabadul az engramoktól, a hosszú folyamat betetőzéseként pedig clearré, azaz tisztává válik. Ez gyakorlatilag az agykontrollhoz hasonló eljárás, amely állítólag felszabadítja a szellemi energiákat.

OCA-TESZT (Oxford Capacity Analysis): a kitöltő biografikus adatokat bocsát a kérdező rendelkezésére. Az élettörténeti adatok alkalmasak az ambíciók, a személyes aspirációk, a mentális egészség, a személyiség deviáns oldalainak megismerésére. A személyiség ösztönéletbeli zavaraira nyíltan rákérdeznek. A kitöltők a kérdőív által elégséges adatokat nyújthatnak az adatszolgáltató presszionálására. Az alkalmazása révén szerezhető ismeretek csak részben állnak összhangban a személyiség felmérésével és a képességvizsgálattal. Elsősorban manipulációs eszköznek tekinthető, a figyelem felkeltését, a szcientológiába való bevezetés megszervezésének lehetőségét teremti meg. A teszt pszichológus szakmai körökben nem elismert, nem elfogadott. Szakmai színvonala közepes.

ABLE (Szövetség a Jobb Életért és az Oktatásért): az e nevet viselő alapítvány a társadalom különböző válságterületeinek kezelésére kínál “működőképes” technikákat, ezek alapvetően négy program köré csoportosíthatók: Criminon, Narconon, Alkalmazott Oktatástan és Az Út a Boldogsághoz. Ez utóbbi – mint hangoztatják – a közerkölcsök javítását célozza.

CCHR (Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért): a társadalmi aktivitás egyik súlypontja, a gyakorlatban a pszichiátria elleni globális támadás. A konkurenciaként jelentkező, így korlátlan működésüket akadályozó hivatalos pszichiátriai intézményrendszer elleni agresszív fellépésük és ezt tükröző propaganda hadjáratuk végső soron saját terapikus eljárásaik uralkodóvá tételét célozza.

WISE (a Szcientológus Vállalkozások Nemzetközi Intézete): célja a szcientológiai szervezet gazdasági potenciáljának növelése Hubbard adminisztrációs technológiájának kereskedelmi terjesztése révén. Koordinálja a feladatokat, e szerv magyarországi tagozatának mintegy 300 vállalkozás és egyén a tagja, akik szoros kapcsolatban állnak egymással, rendszeres összejöveteleken vitatják meg módszereik hatékonyságát. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik