Gazdaság

SYNERGON – Csalóka napfény

Az immár újra csak a kétezer egynéhány forintot érő Synergonnak igencsak szüksége lenne egy, a befektetőket felvillanyozó remek második negyedéves gyorsjelentésre. Az augusztus 3-ra, csütörtökre beharangozott közzététel előtt azonban továbbra is csökkent a részvény árfolyama. Ez a Nasdaq gyengélkedésén túl inkább annak köszönhető, hogy a piaci várakozások és találgatások a menedzsment által beígért mintegy 300 millió forintos második negyedéves nyereségnek csupán a felét valószínűsítik. Az első negyedévi, mindössze 19,9 millió forintos nyereséget a szezonalitással magyarázták a cég vezetői, s akkor ennek ellenére fenntartották az éves, 1,2 milliárd forintos nyereségtervet.

A piac elbizonytalanodásához azonban nagyban hozzájárult, hogy a neves Merrill Lynch befektetési bank szakértői már nem voltak ennyire optimisták. A múlt héten a menedzsmentével eredetileg összecsengő eredményvárakozásukat 930 millió forintra csökkentették, ráadásul az első félévre mindösszesen 135 milliót várnak – s immár más cégek elemzői is legfeljebb 150-200 millió forint körüli profitot valószínűsítenek. Ráadásul szintén a múlt héten derült fény arra, hogy a Pick Rt.-nél elégedetlenek a Synergontól (400 millió forintért) rendelt informatikai rendszerrel. Olyannyira, hogy a vita bírósági úton történő rendezésének a lehetősége is felmerült az élelmiszergyár részéről, amennyiben nem tudnának peren kívül megállapodni.

Ha a menedzsment ezúttal sem tudja teljesíteni ígéreteit, a befektetők nagyon csalódottak lesznek – figyelmeztetnek az elemzők. A problémákat ugyan részben feledtetné a beharangozott horvátországi akvizíció, ám erről csupán annyit lehet tudni, hogy a tárgyalások az utolsó szakaszba értek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik