Gazdaság

SZARVAS FERENCCEL

Mint frissen kinevezett Malév elnök, miként látja: megérett már a privatizációra a légitársaság?

– Úgy látom, teljesen állami tulajdonban ugyan lehet ideig óráig tartani a Malévet, de középtávon a fejlesztéseket nem lehet finanszírozni. Így véleményem szerint a privatizáció kényszer, vitatkozni csak a megvalósítás módján lehet. A privatizáció szükségszerűségében – úgy látom – a cég vezetése, és a kormányzat is egyetért.

– Elődje a Malév elnöki székében Hernádi Zsolt volt, aki immár új posztján a Mol elnökeként a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a gázüzletág megvásárlására beérkező minden jó ajánlatot megvizsgálnak. El tudja képzelni, hogy rendeződik ez a “gázos ügy” a közeljövőben?

– Jól ismerve a szereplőket, úgy vélem, hogy rövid idő alatt meg lehet találni a kompromisszumot ebben az ügyben. Szerintem korántsem lehetetlen olyan megoldást találni, amely minden szereplőnek (gázfogyasztók, gázforgalmazók, részvénytulajdonosok) egyaránt elfogadható.

– Mit szól ahhoz a közelmúltbeli hírhez, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 850 millió forintos kártérítési eljárást indított a gyógyászati segédeszközökkel való visszaélések miatt. Nem lenne itt az ideje, hogy az egész egészségbiztosítási rendszert megreformálják?

– Az biztos, hogy minél gyorsabban sikerülne átalakítani az egészségbiztosítási rendszert, annál gyorsabban élvezhetné minden szereplő annak komoly előnyeit. Persze más kérdés, hogy ekkora léptékű változás keresztülviteléhez mennyi idő szükséges. Az átalakítást nehezíti, hogy nemcsak az egészségbiztosítási alrendszer egyes szereplői ellenérdekeltek, de – amennyire én tudom – igazán követhető nemzetközi modell sincs a világon. Reformot ugyanis már sok helyen megvalósítottak, de egyik újszülött sem lett tökéletes.

– A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője korlátozni akarja a külföldiek tulajdonszerzését Budapesten. Működhet ez a koncepció a gyakorlatban?

– A szándékkal nem tudok egyetérteni. Korlátozást akkor érdemes bevezetni ha az várhatóan hatékonyan véd méltányolható érdekeket. Ebben az esetben szerintem nincs erről szó. A külföldiek ugyanis nagyrészt társaságokon keresztül vásárolnak Budapesten ingatlant, ezt pedig nem lehet korlátozni. Ráadásul kétségeim vannak abban is, hogy a lakásárak közelmúltbeli robbanása a határon túli vevők miatt következett be. Sokkal inkább az EU-konvergencia velejárója, hogy az ingatlanárak közelítenek a nyugat-európaiakhoz.

– A júniusi adatok szerint az infláció lassulása megtorpant, de elemzők szerint augusztustól folytatódhat a csökkenés. Lehet, hogy mégis teljesül a kormányzat terve?

– Minden elemző egyetért abban, hogy a második félévben lassul a pénzromlás Magyarországon. Én személy szerint úgy látom, hogy a kormányzat által meghatározott 6-7 százalékos éves értéknél valamivel magasabb lesz az infláció az idén.

– Bár az utóbbi egy hétben magára talált a Budapesti Értéktőzsde, hosszabb időszakot tekintve egyértelműen alulteljesített a nemzetközi piacokhoz képest. Minek tulajdonítható ez?

– Az utóbbi három hónapban megnőtt a változékonyság a nemzetközi tőkepiacokon is. Ilyen helyzetben a befektetők elsősorban a kisebb kockázatú fejlett piacokat preferálják. Persze nem lehet eltagadni, hogy történtek a közelmúltban olyan dolgok, amelyek elfordították a külföldi befektetőket a pesti börzétől (lásd Mol). Harmadrészt pedig a belföldi befektetők vásárlási kedve is lanyhult, összefüggésben azzal, hogy csökken a lakossági megtakarítások növekedésének üteme. Ez utóbbi egyébként pont azt jelzi, hogy növekszik a jövőbe vetett bizalom. De ha teljesen őszinte akarok lenni, a válasz az, hogy nem tudom.

– Egy, a napokban felröppent értesülés szerint elképzelhető, hogy Torgyán József lemond a Ferencváros elnöki posztjáról. Változik valami Ön szerint a magyar futballban?

– A sportklubok már hosszú ideje relatíve pénzhiányos helyzetben vannak. A túlélés érdekében pedig elsősorban a politikát akarták megnyerni és így lehetőségekhez jutni. Ez szerintem helytelen irány. A labdarúgás finanszírozását döntően üzleti alapon kell megszervezni, az állami támogatás csak limitált lehet. Úgy látom, az elmúlt néhány hét lépései végre ebbe az irányba mutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik