Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Ismét túl egy mélyponton

Megfordult a BUX hét hétig tartó ereszkedő trendje, sőt, úgy tűnt, mintha a budapesti tőzsdeindex egy hét alatt akarná behozni az elmúlt hetek lemaradását a világ tőkepiacaival szemben.

Múlt pénteken ugyan megtört az emelkeidő trend, de e hét hétfőjén a részvényindex visszanyerte a megelőző tőzsdenapi korrekció során elveszített 70 pontot. A trendfordulóhoz kétségtelenül kedvező körülményeket teremtett a nemzetközi tőkepiacok nyugodt állapota. Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke kongresszusi meghallgatásán nem utalt újabb monetáris szigorításra. Kérdés, hogy a gazdaság lassulásától való félelem, vagy a többnyire kedvező gyorsjelentések miatti bizalom lesz-e a meghatározó az elkövetkező hetekben az amerikai részvénypiacokon. Erről igazából akkor lehet képet alkotni, ha valamennyi tőzsdei társaság publikálja féléves jelentését.

Minden bizonnyal a kedvező féléves profitvárakozások hajtják felfelé az árfolyamokat a budapesti tőzsdén. A jelentési időszak előtt az egyik legtekintélyesebb befektetési ház, a CSFB tartásról most vásárlásra módosította a Richter besorolását. A gyógyszergyári részvény árfolyama több mint 7 százalékkal emelkedett, amit részben azzal indokolnak, hogy a korábbi esés után “túladottá” vált a papír piaca, de hozzájárult ehhez a CSFB azon megállapítása is, miszerint az orosz gazdaság stabilizálódása kedvező piaci helyzetet teremt a Richter számára. Elemzők szerint a másik nagy tőzsdei gyógyszergyár, az Egis árfolyama is az exportnövekedési várakozásoknak köszönhetően emelkedett. Piaci hírek szerint a külföldi befektetők optimista eredményvárakozásai hajtották fel a BorsodChem, a Matáv, az OTP és a Pannonplast árfolyamát.

Nem tudott ugyanakkor lépést tartani a többi blue chippel a változatlanul gyengélkedő Mol. Az olajrészvény árfolyama ugyan egy-két napig megközelítette a 4000 forintot, de az elemzők szerint e részvény mindaddig nem kerül vissza a befektetők érdeklődésének középpontjába, amíg nem születik valamilyen megoldás a gázár szabályozásának ügyében. A hét legnagyobb vesztese pedig – 8,3 százalékos árfolyameséssel – a Pick volt, úgy tűnik a tulajdonosok egy része még mindig nem tudta megemészteni az Arago megjelenését. Lapzártánk idején finiséhez érkeztek a Zalakerámia 50 millió dolláros hitelének átütemezéséről zaljó tárgyalások. A hétfőn és kedden felfüggesztett papírra múlt héten 2800 forint felett is kötöttek üzletet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik