Gazdaság

MATÁV – Macedóniai hódítás?

A részvények árfolyamát ugyan nem lendítette az egekbe a hír, de a befektetők örömmel vették, hogy a Matáv érdeklődik macedón “testvércége”, a Makedonski Telekommunikacii iránt. Az immár a Deutsche Telekom meghatározó tulajdo-nában lévő magyar telefonóriás (Figyelő 2000/28. szám) a macedón kormány által a helyi társaság 51 százalékára meghirdetett pályázaton indul. (A cég árbevétele tavaly 177 millió dollár volt, mintegy nyolcada a Matáv megfelelő mutatójának. Közel félmillió egyéni és félszázezer mobil előfizetője van, az ING-től és az IFC-től pedig 50 millió dolláros hitelt kapott a vállalat.)

“Bár a macedón telefontársaság nem tartozik az óriások közé, kelendőségét fokozhatja, hogy a régió ígéretesebb vállalatai közül az utolsóként privatizálják” – véli Kevi Zoltán. A Procent elemzője szerint ráadásul a Matáv számára is egyszerűbb feladatnak tűnik egy ekkora cég kezelése, mint a térség hozzá hasonló, de nagyobb távközlési vállalataié.

Az a hír is kedvező, hogy két hete a Matáv 45 milliárdos kötvénysorozatának első, 10 milliárdos csomagját 35 százalékkal túljegyezték a befektetők, dacára annak, hogy a kötvényvásárlók számára az állampapí- rok aktuális hozamszintjénél csupán alig fél százalékponttal kínált kedvezőbb kondíciókat a Matáv. Mindezek tükrében – figyelembe véve az 1700 forint körüli “valós piaci értéket” – az 1800 forintos kurzus alatt a szakemberek többsége vételre érdemesnek tartja a magyar piacot is meghatározó telefonpapírt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik