Gazdaság

Adózási változásokban érintett területek

JÖVEDELEMSZÁMÍTÁS. A tőzsdei származtatott ügyletek közül jelenleg a határidős, opciós és összetett ügyletekkel folyik a tőkepiaci kereskedés. Az ily módon keletkezett jövedelmet – a tőkejövedelmekre vonatkozó szabályok szerint – 20 százalék adó terheli, azonban a jelenlegi szabályok nem egyértelműek. Így aztán nincs könnyű helyzetben az, aki az ilyen ügyletekből származó bevételt, illetve jövedelmet akarja meghatározni. Ezért jövő januártól az szja-törvény egyértelműsíti majd a jövedelem meghatározásának módját.

RÉSZVÉNYOPCIÓ. A vállalkozások körében egyre jobban elterjedt a munkatársak ösztönzése érdekében a részvényopció biztosítása. Ekkor a cég munkatársai számára meghatározott számban és időtartamra részvényt regisztrál azzal, hogy a periódus alatt elérhető árfolyamnyereséget az időtartam végéig bármikor felvehetik. Jövőre egyértelműsíti a törvény, hogy a pénz- és tőkepiaci származtatott ügylet nyereségére szóló jogosultság gyakorlásából zárt körű ügylet esetében úgynevezett “egyéb jövedelem” keletkezik. Utóbbi pedig az összevont adóalap része, vagyis azt az szja-adótábla szerinti progresszív adó – ilyen esetekben többnyire 40 százalék – terheli, míg az árfolyamnyereséget és a tőkepiaci származtatott ügyletekből származó jövedelem után 20 százalék forrásadót kell fizetni.

GARANTÁLT HOZAM. Mind gyakrabban fordul elő, hogy a magánszemély úgy jut jövedelemhez, hogy az értékpapír-forgalmazó a portfólió-szerződésben garantált hozamot biztosít neki. A jelenlegi szabályok alapján az így keletkező jövedelem “egyéb jövedelemnek” minősül. A pénzügyi tárca azonban elismerte, hogy az ilyen fajta jövedelem tipikusan tőkejövedelem, ezért azt javasolják, hogy 20 százalék adó vonatkozzon erre is.

ÁRFOLYAMNYERESÉG. Jelenleg a tőkeszámlára helyezhető értékpapírok – belföldön bejegyzett részvénytársaság nyilvánosan kibocsátott részvénye, kockázatitőke-részvény, befektetési jegy, jelzáloglevél, kockázatitőkealap-jegy – adásvétele során keletkező árfolyamnyereség adója nulla százalék, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tartja a befektető a tőkeszámlán az adott értékpapírt. A tervek szerint ez az adómérték 20 százalékra emelkedne. (A befektetési jegyeket illetően nem egyértelműek a szándékok.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik