Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Elveszett a réven

Az egy héttel ezelőtti 7900 forintos árfolyamhoz képest több mint 11 százalékos diszkonttal sikerült csak a július 6-án tőzsdei aukción felkínált Antenna-csomagból részvényeket eladni. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. által felkínált 1,4 millió darab részvényből – ez a társaság részvénytőkéjének 12,5 százaléka – csupán 171 ezerre fogadtak el ajánlatot, 6850 és 7350 forint közötti árszinten, 7001 forintos átlagáron.

Az ügylet nyomán 1 milliárd 196 millió forintos bevételhez jutó ÁPV Rt. arra hívja fel a figyelmet, hogy az 1999 novemberében megtartott első tőzsdei BorsodChem-aukción sem sikerült értékesíteni a teljes felajánlott mennyiséget, a januárban megtartott második aukción azonban a novemberit jóval meghaladó árszint mellett a teljes felajánlott pakett elkelt.

Ugyanakkor tőkepiaci szereplők a mostani értékesítést egyértelmű kudarcként értékelik, ami nagyrészt a kormányzat piacellenes politikájának a következménye. Az ÁPV Rt. a befektetők bizalmatlanságát nem próbálta erőteljes marketingmunkával sem eloszlatni, az Antenna Hungária Rt. nem vett részt az aukció előtt a társaságot és annak terveit bemutató road show-n. Igaz, a jelenlegi nem túl optimista nemzetközi helyzet sem kedvez a részvényeladásoknak, hisz a nemrégiben még közkedvelt mobilszolgáltatói papírok népszerűsége szintén csökkent. Márpedig az AH Rt. egyik fő vonzereje éppen az, hogy részesedik a Vodafone magyarországi cégében.

Ugyanakkor az a tény, hogy a társaság 50 százalékát meghaladó részvénymennyiséget tartósan állami tulajdonban kívánnak tartani, inkább ijesztően hat a befektetőkre, hiszen ők a piacgazdaságtól idegen kormányzati döntések után igyekeznek kerülni minden közvetlen állami befolyásolásnak kitett területet. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik