Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Uborkaszezon

Minden tőzsdei spekulánsinak és befektetőnek azt ajánlja Ferencz Zsolt, az MKB Befektetési Rt. határidős üzletkötője, hogy inkább nyaraljon, mint üzleteljen az elkövetkező két hónap során. Ajánlónk véleménye szerint ugyanis a nyár hátralévő része trend nélküli lesz, és a forgalom továbbra is jelentősen elmarad majd a tavaszi hónapokban megszokottól.

A részvényárfolyamok stagnálását azonban nem csak az érdeklődés csökkenése okozza, hanem a napokban már megnyugodni látszó befektetői hangulat is. Ajánlónk véleménye szerint ugyanis a befektetők többsége úgy látja, világszerte megtörténtek már a kamatemelések és már érezhető a korábban túlzottan felgyorsuló gazdasági növekedés lassulása. Ráadásul, úgy tűnik, a technológiai pánik is véget ért, és az ágazathoz tartozó társaságok részvényeinek kurzusa elérte a mélypontot.

A féléves vállalati eredmények Ferencz Zsolt várakozása szerint jók lesznek, de ezek a pozitív hírek sem tudják majd komolyan megmozgatni a piac egészét. Szeptemberre és októberre már más piaci hangulatra számít a határidős üzletkötő: véleménye szerint ez az év sem lesz kivétel, újra esni fog a magyar részvények kurzusa a Budapesti Értéktőzsdén.

A nem túl optimista kilátásoknak megfelelően csupán 50 százalékban szerepelnek a részvények a portfólióban. A Matáv mint a magyar piacot reprezentáló társaság, míg a másik három némiképp kockázatosabb részvény a jó üzleti kilátásoknak köszönhetően került a csomagba. A Danubius esetében azon túl, hogy alulértékeltnek tartja a társaság papírjait az üzletkötő, pozitívumként említhető a külföldi terjeszkedés, és a várhatón jó magyarországi szezon. A Graphisoftot pedig nemzetközi multicég jellege és a technológiai bessz megtörése okán lehet érdemes tartani. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik