Gazdaság

BORSODCHEM – Alapos váltás

Több mint 400 forintot esett a BorsodChem árfolyama az elmúlt hét második felében, annak ellenére, hogy szerdán Lillafüreden a társaság közgyűlése jóváhagyta a TVK-ban történt tulajdonszerzést és az ügylet finanszírozására kidolgozott konstrukciót.

A menedzsmentbe vetett bizalmat jelzi, hogy a június 28-i közgyűlésen a részvénytőke 63,6 százaléka mögött állók képviseltették magukat, s egyhangúlag támogatták az ügyletet. A részvényesek elfogadták, hogy a Croesus, a Templeton és a Morgan Grenfell alapok névértéken 1,8 milliárd forintot meghaladó alaptőke-emelés révén együttesen 14,5 százalékos részesedést szerezzenek a kazincbarcikai székhelyű, de ma már nemzetközinek mondható társaságban. Igaz, egyes elemzők az egyhangú részvényesi támogatás ellenére is úgy gondolják: a fenti alapok jelentős – egyes becslések szerint 25 százalékot is meghaladó – tulajdonhányada még okozhat problémákat a BorsodChemnél.

Alaptőke-emelés és a TVK-ban szerzett befolyás a menedzsment szerint egyaránt stratégiai fontosságú volt a nemzetközi összehasonlításban jelenleg a kisebb vegyipari cégek közé számító, de következetes növekedési stratégiát folytató társaság számára. A közgyűlés beválasztotta az igazgatóságba Borivoj Martinevet, a nemrégiben megvásárolt csehországi BC-MCHZ vezérigazgatóját.

Az MCHZ révén már az idén is 20 milliárd forintos árbevétel-növekedést vár, habár elemzők 2000-re 1200 és 1300 forint közötti részvényenkénti eredménnyel számolnak: a jelenlegi 8300 és 8500 forint közötti részvényárak mellett alacsony, 6,5-es P/E-érték (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) adódik. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik