A szentendrei Surányi cukrászdában immár harmadik alkalommal rendezték meg az Év fagylaltja versenyt, ahol a szakmabeliek, illetve a nagyközönség termékbemutató és fagylaltkóstoló során ítélhette oda az aranyérmet a legsikerültebb saját kreációnak. Az idei kitüntetett Antalitz Miklósné budapesti cukrász Tripla Csokija lett. Mint azt Surányi István, a cukrászok ipartestületének elnöke a Figyelő Plusznak elmondta, a hagyományosnak mondott fagylalt mellett manapság már készítenek csökkentett kalóriatartalmú, sárgarépa és narancs egyesítésével növelt C-vitamin tartalmú, valamint egzotikus magvakkal ízesített hideg nyalatokat is.
A fagylalt korai változatait egyébként a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték; később Hippokratész orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor élénkítőszernek használta, Néró császár pedig négyszáz kilométerről hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. Sissi királyné kedvence az ibolyafagyi volt, a mai kreációk közül pedig igazán egzotikusnak számít az Akácvirág, a Carapino, a Limo-tonik vagy éppen az Óbécsi puncs. –