Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kifulladt a lendület

Amíg a korábbi napokban még a 9500 pontot is ostromolta a tőzsdeindex, addig a múlt hét közepére, illetve e hét elejére már jócskán alábbhagyott a lelkesedés.

Egyáltalán nem nyugtatták meg a tengeirentúli befektetőket a legutóbb közzétett amerikai makrogazdasági adatok, így számukra maradt a bizonytalanság. Az elemzők szemében legutóbb a termelői árindexek “találtattak könnyűnek”, ennek nyomán pedig ismét lefelé mozogtak a meghatározó amerikai tőzsdemutatók. Az idegesség a magyar piacra is átragadt: e hét keddjén már 9200 pont alatt mozgott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos indexe. Az enyhe korrekció mellett a változatlanul alacsony forgalom ad inkább okot az aggodalomra. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a külföldi befektetők vásárlási kedve alábbhagyott. Az óvatosságban az említett világpiaci bizonytalanság mellett azonban a megelőző gyors felfutás ténye, valamint a Mol, illetve a gyógyszertársaságok áremelései körül kialakult politikai huzavona is szerepet játszott.

A gyógyszerárról folyó tárgyalásokon lassan körvonalazódó megegyezés láttán a gyógyszergyári részvények újra népszerűek lettek, itt csak egy időre tört meg az elmúlt hetekben indult felívelés. A várható gázárelemési találgatások mozgatták – többnyire felfelé – a Mol-részvény árfolyamát, s meglepő módon a benzinárakkal kapcsolatos politikai támadások sem rontottak a papír megítélésén. Ebben feltehetően nagy szerepe volt, hogy a részvényelemzők immár egyértelműen alulértékeltnek tartják a Molt, és legtöbben ma már vásárlásra ajánlják – legalábbis hosszabb távon.

A többi meghatározó papír piacára ugyanakkor a negatív folyamatok egyértelműen rányomták a bélyegüket. Az amerikai technológiai piaccal leginkább együtt mozgó Matáv például újra a 2 ezer forintos árszintre esett. Ez a 3 százalékot meghaladó gyengülés azután a tőzsdeindexre is negatívan hatott. Nem volt ez másképpen az OTP esetében sem, a banki papír ára ismét a 15 ezer forintos szint közelébe csúszott le. Túljutott viszont mélypontján a Synergon, a horvátországi akvizíciós tárgyalások bejelentésének hírére 2800 forint közelébe emelkedett az árfolyama e hét elejére. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik