Gazdaság

Nyereségességi görbe

A tavalyi 203 millió forintoshoz hasonló nyereséget tervez 2000-re az Eximbank, habár az idei eredményt az ezúttal saját forrásból nyújtandó kedvezmények néhány tízmillióval feltehetően megkurtítják. Mindenesetre az elmúlt évi eredmény majdnem teljesen az “ellentettje” a megelőző évinek, 1998-at ugyanis 260 milliós negatív mérleg szerinti eredménnyel zárta az intézmény. Az Eximbank tavaly az export több mint 2 százalékát finanszírozta, a vámszabad területeket leszámítva pedig 8-9 százalékra rúg az arány. Mindezt 53 milliárd forintnyi, az 1998-asnál 3 milliárddal nagyobb hitelkihelyezés révén, aminek közel négyötödét a refinanszírozási hitelkonstrukcióban vették igénybe.

A bank testvérintézménye, a Mehib, tavaly jókora, 800 millió forintot meghaladó céltartalékot képzett, aminek következtében mérleg szerinti eredménye mínusz 300 millió forintot tett ki. A cég 608 millió forintnyi díjbevételre tett szert tavaly, kárkifizetései ellenben 2,8 milliárdra rúgtak. “Az állam tehát nettó 2,2 milliárddal segítette az exportőröket” – értékeli ezen adatokat viccesen Botos Balázs, a Mehib vezérigazgatója.

A társaság portfóliójában különösen a piaci alapon biztosított állomány gyarapodott: a mintegy 45 százalékos növekedés eredményeként a múlt év végére megközelítette az 50 milliárd forintot. Ez a terület 2000-ben már lassabban, 10-12 százalékkal bővül majd. A nem piaci kockázatok 1999. végi hozzávetőleg 11 milliárd forintos állományát viszont decemberre 50 százalékkal magasabbra prognosztizálja a biztosító. A két intézmény portfóliója tavaly átrendeződött, az Ex-Im Banknál Törökország és az Európai Unió, a Mehibnél pedig többek között Brazília került előtérbe. Az idén viszont újra Oroszország felé fordulnak –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik