Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Opciós fifika

Trendnélküliség várható a Budapesti Értéktőzsdén az elkövetkező hónapokban – véli Nagy Péter, a ConCorde Értékpapír Rt. vagyonkezelője -, azaz a tartós erősödés éppúgy elkerüli majd a BUX-ot, mint a folyamatos gyengülés. Pangás azonban várakozása szerint nem lesz a piacon, az elemző magasabb forgalom melletti hektikus árfolyamváltozásokra számít. Az elmúlt hetek történései alapján valószínűsíthető, hogy a legjelentéktelenebb hírekre is erős kurzuskilengéssel reagál majd a piac, és a tőzsdei árfolyamok szórása jelentősen megnövekedhet.

Ezt a várakozást tükrözi az ajánlott portfólió is, hiszen a befektetés teljes összegének felét egy összetett opciós pozíció megvásárlására fordítaná Nagy Péter. Az opciókkal egy különböző kötési árú, úgynevezett terpesz pozíciót kíván felvenni ajánlónk, amelynek az a lényege, hogy a nagy arányú – akár csökkenő, akár emelkedő -árfolyamváltozások esetén nyer a befektető, ám lényegtelen változások mellett akár a teljes befektetett összeget elveszítheti. A vagyonkezelő – tekintettel az opciós piac alacsony likviditására – az opciós pozíció kialakítását követően egy 20 százalékos árfolyamváltozásnál határidős termékkel zárná le a opciós pozíciót, majd az ellenirányú árfolyammozgás esetére ellentétes határidős ügylettel semlegesítené a lezárás hatását.

A határidős termékek letétjéhez szükséges pénzt a nyitó portfólióba bevett ConCorde 2000 eladásából nyerné.

A Mol elsősorban olcsósága és a vele kapcsolatban várt jó hírek miatt, míg a Matáv a magyar piacon betöltött meghatározó szerepe okán került a csomagba. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik