Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Meddő győzelmi jelentések

Jóllehet, a tőzsdei cégek közül több is kitűnően teljesített az első negyedévben, a tőzsdeindex nem mozdult felfelé.

E hét elejére minden A kategóriás társaság közzétette az első negyedéves eredményszámait. A szakértők által előzetesen várt adatoknál sokkal dinamikusabb javulást mutatott ki a Mol, a BorsodChem és az OTP is. Többen emlékeztetnek rá, hogy a bázisul szolgáló tavalyi első negyedév az orosz válság miatt meglehetősen gyenge volt, mégis figyelemreméltó, hogy összességében közel 50 százalékkal nőtt a legmagasabb minősítésű tőzsdei cégek eredménye. (Ha viszont az idei első három hónap eredményszámait az eddigi legjobbnak számító 1998-as első negyeddel vetjük össze, akkor a javulás alig több, mint 20 százalék. Mindent figyelembe véve, az első negyedév mégis azt vetíti előre, hogy 2000-ben mintegy felével lesz több a szóban forgó cégek profitja, mint 1999-ben. A tőzsdei árfolyamokban ugyanakkor a hét eleje nem hozott igazán pozitív fejleményeket, csupán a kiugróan teljesítő cégek papírjainak árfolyama nőtt néhány százalékkal. Jó hír viszont, hogy a részvényforgalom megélénkült.

A mezőnyből kiemelkedett a 25,5 milliárd forintos nettó eredményt felmutató Mol (1999-ben csupán 11,4 milliárd volt a megfelelő adat), amely ismét az 5 ezer forintos árszintet közelítette, miután csaknem 200 forinttal drágult a hét elején. A cégnek azonban komoly érvágást jelentett, hogy a gázárak világpiaci emelkedését nem követték az itthoni tarifák.

Az OTP csaknem 36 százalékkal, 9,84 milliárdra növelte az eredményét, mérlegfőösszege pedig 1972 milliárd forintra emelkedett. A jó teljesítményt értékelték a befektetők: a papír nagy forgalom mellett 14,8 ezer forint felett kelt el a jelentés közzétételének napján. Néhány százalékot javított a negyedéves eredményét megduplázó BorsodChem is. A vegyipari cégnél a tavalyi 1,87 milliárd után 3,81 milliárdot tett ki a nettó eredmény. Valamelyest a várakozások alatt teljesített viszont a Matáv, így újból az 1900 forintos árszintre csúszott le. A telefonpapírnak a részvénykosárban elfoglalt kiemelt pozíciója miatt így a BUX sem lépte át a 9 ezer pontos szintet. A hét nagy eseménye a Graphisoft magyar premierje volt: a pár napja 5900 forintnyi euróért kapható részvénnyel az első napon 6500 forint felett is kereskedtek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik