Gazdaság

Háromdimenziós karrier

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, fő tulajdonosa és egyben elnök-vezérigazgatója, igyekszik bebizonyítani, hogy cége magyarországi háttérbázissal is sikeres lehet a nemzetközi porondon. Mint mondja, 1982-ben a társaság megalapításakor az lebegett a szemük előtt, hogy a magyarországi jól felkészült tehetséges szakemberek anélkül valósíthassák meg terveiket, hogy külföldre költöznének. Ugyanakkor azt is látták, hogy ha igazán komoly eredményekre és elismerésre vágynak a nemzetközi piacon, azt csak a globalizálódó verseny keretében érhetik el.

Már a történet kezdetén, a kis gépekre tervezett háromdimenziós (3D) ábrázolási lehetőségek kidolgozásakor egyértelműnek tűnt, hogy olyan informatikai terméket kell megalkotnia és export piacokra dobnia a Graphisoftnak, amely-nek kifejlesztésében utcahossznyi előnyt biztosít számukra a 3D-s ismeretanyag. Mindezek fényében született meg az első – Apple Computerekkel támogatott – ArchiCAD rendszer. Ez a háromdimenziós építészeti tervező szoftver 1984 óta a Graphisoft vezető terméke, igaz, azóta többször is módosításon esett át.

Az ezt követő években a társaság folyamatosan építette ki európai és később amerikai, ázsiai piacait. Ennek keretében több kisebb akvizíciót is végrehajtottak, többek között Japánban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

Az ArchiCAD Microsoft Windows alatt futó változata 1993 óta van forgalomban, s a cég számos díjat, elismerést nyert a különböző alkalmazásokkal.

A rendkívül stabil növekedési pályát befutó társaság – budapesti központja mellett – Londonban, Bristolban, Münchenben, Madridban, San Franciscóban, Bostonban, S˜ao Paulóban, Santiago de Chilében és Tokióban rendelkezik leányvállalattal. A Graphisoft már említett első számú termékét az ArchiCAD-ot 75 ezer építész használja a világ 80 országában, 25 különböző nyelvi változatban. Az informatikai társaság palettáján található még egy számítógéppel támogatott létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési megoldás – az ArchiFM 2000, amely az ArchiCAD adatokat használja kiindulásként -, illetve a Log Home Solution elnevezésű integrált tervezési és gyártási megoldás. A legújabb ígéretes Graphisoft-termékeket összefoglaló néven GDL objektum eszközöknek nevezik. Ezek a különböző épületelemek és berendezések kereskedelmét, illetve a tervezési folyamatba történő beillesztését segítik.

Jelenleg a társaság stratégiai átalakuláson megy keresztül, miként azt a nyilvánosságra hozott bevezetési tájékoztató is tartalmazza. Az eddig építészeti szoftverek megalkotásával és azok forgalmazásával foglalkozó Graphisoft, a világméretekben 3200 milliárd dolláros építőipar vezető IT-szállítójává kíván válni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik