Gazdaság

Nyugdíj előtti házaspár

Pozíció

A gyerekek felnőttek és “kirepültek”

A pár egy újlipótvárosi 3 szobás lakásban él

Balatonkenesén nyaralójuk van

Készpénzvagyonuk 10 millió forint

Havi nettójuk 250 ezer forint

Autóik egy Toyota Corolla és egy VW Polo

CONCORDE

Részvény (20 százalék) Műkincs (20 százalék) Magyar állampapír (20 százalék) Nemzetközi kötvénybefektetési alap (15 százalék) Diszkontkincstárjegy (15 százalék) Bankszámla (10 százalék)

Biztos egzisztencia, jelentős tartalékok, sok szabadidő – mindez az előbbieknél sokkal szabadabb választást jelent. Ennél a családnál már tényleg minden csak az egyéni céloktól, a vérmérséklettől és hobbitól függ. Ha nem érdekli őket a pénz, egyszerűen vegyék igénybe valamelyik pénzintézet private banking szolgáltatását; a 10 millió forintos megtakarításuk kezeléséhez több bank is szóba jöhet. Ha viszont szabad idejük egy részét szívesen áldozzák a spekulációra, befektetések latolgatására, bőven tehetik. Kétmillió forintot mindenesetre még ebben az esetben is valamilyen biztos tartalékba fialtassanak, a maradék 8 millióval pedig próbálkozhatnak a részvénypiacon vagy éppen a műkincsaukciókon (e piacról lásd táblázatunkat az 56. oldalon). Ez a pénz már elég arra, hogy 3-4 részvénnyel “játsszanak”, az esetleges kisebb-nagyobb “botlások” esetén pedig azzal is nyugtatgathatják magukat, hogy a gyerekeket már nem kell támogatni. Ez az összeg ahhoz még nem elég, hogy az ingatlanbizniszben spekuláljanak, hiszen 8 millióból nagyjából egyetlen ingatlant vásárolhatnak. A hitelfelvételhez kapcsolódó macera pedig ekkor talán már nem vállalható.

MKB

Részvény (20 százalék) Műkincs (20 százalék) Magyar államkötvény (20 százalék) Nemzetközi kötvénybefektetési alap (15 százalék) Diszkontkincstárjegy (15 százalék) Bankszámla (10 százalék)

Elsősorban az MKB is private banking szolgáltatást javasol. Ha ezzel a pár nem él, akkor a befektetés tárgyát és időtartamát illetően erősen diverzifikált portfóliót érdemes kialakítani. A skála a kockázatmentes állampapíroktól a magas kockázatú részvényekig terjed, van közte igen likvid befektetés, de hosszú távú is. Nyugdíj előtt feltehetően kiemelten fontos az értékállóság és a könnyű hozzáférés, persze a gyerekekre gondolva a hosszabb távú befektetés is megfontolandó.

OTP

Többségében állampapírból és részvényből álló alap (25 százalék) Állampapír (25 százalék) Egyszeri díjas unit-link biztosítás (50 százalék)

Az egyik tanács szintén a banki portfóliókezelési szolgáltatások igénybevétele; ha a pár mégsem ezt választaná, úgy a pénzintézet javaslata ebben az esetben is konzervatívabb a többiekénél. A vagyon felét főleg állampapírokban állomásoztatnák, míg 5 millió forintot egyszeri díjas unit-link biztosításra fordítanák, 2 éves futamidővel. Azért ennyivel, mert ilyen korban, felnőtt, de fiatal, feltehetőleg saját családi életét kezdő gyermekekkel ugyan stabil befektetési forma “dukál”, de mégsem igazán hosszú távú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik