Gazdaság

Házaspár nagyobb, de még otthon élő gyerekekkel

Pozíció

A család Budaörsön, egy háromszobás házban lakik

Horányban van egy telkük

Kézpénzvagyonuk 5 millió forint

Havi nettójuk összesen 250 ezer forint

Egy Opel Astra és egy Renault Twingó van a birtokukban

CONCORDE

Egyszeri díjas unit-link biztosítás (40 százalék) Magyar fedezeti alap (20 százalék) Nemzetközi részvényalap (20 százalék) Magyar részvényalap (20 százalék)

A 30 év körüli kétgyermekes párhoz képest annyi különbséget lát a cég elemzője, hogy nagyobb a mozgástér, és így a vállalható kockázat is. A vagyon jelentős részét mindenesetre egy újabb unit-link életbiztosításba ajánlja fektetni, a többit pedig befektetési alapokba.

MKB

Nyílt végű állampapír befektetési alap (100 százalék) Vagy ingatlanvásárlás, esetleg jelzáloghitelből (100 százalék)

A rendezett körülmények láttán a bank szakértője a gyerekek jövőjére fordítaná a család figyelmét: ilyen helyzetben nekik kellene venni ingatlant. Az a gyermekek tényleges elköltözéséig befektetésként szolgálna, bérbe is adható, ami enyhíti a családban a lakásvásárlás miatt felvett hitel törlesztésének terheit. Ha esetleg a meglévő ház bővítésén tanakodnának, akkor a rendelkezésre álló készpénzt könnyen hozzáférhető állampapírban tartsák.

OTP

Többségében állampapírból álló befektetési alap (85 százalék) Egyszeri díjas unit-link életbiztosítás (15 százalék) Belépés önkéntes nyugdíjpénztárba

A bank ezen a ponton vonná be a családi portfólióba az életbiztosítást és az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot. Az előbbi egy egyszeri díjas unit-link szerződés lenne. Az utóbbit illetően azt tanácsolják, hogy a család felnőtt tagjai háromévenként lépjenek be nyugdíjpénztárba (azaz egy-egy szülő többször is), és az első hat évben a minimális befizetést tegyék meg, a rákövetkező négy év során viszont annyit fordítsanak a pénztártagságra, hogy a befizetésre járó adókedvezményt teljesen ki tudják használni. Mindezt természetesen a havi jövedelem terhére, ami eleinte havonta mindössze 2 ezer forintot jelent. A vagyon fennmaradó több mint négyötödét továbbra is részvényekből és állampapírból mixelt alapba tennék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik