Gazdaság

TŐZSDEI CÉGEK KÖZGYŰLÉSEI – Rutinmunka

Nagy meglepetések nélkül zajlottak le a tőzsdei társaságok 1999-et lezáró részvényesi összejövetelei.

Manapság rendszerint két-három napra koncentrálódik a közgyűlési szezon. Befektető legyen a talpán, aki minden lényeges tulajdonosi találkozón jelen tud lenni. Alábbi összeállításunkban megpróbáljuk tömören összefoglalni a közgyűléseken történt lényeges eseményeket, nem térvén ki a szokásos beszámolók elfogadására, a könyvizsgáló választására, és a többi visszatérő elemre. Az egyes cégeknél ismertetjük a frissen auditált 1999-es eredményszámokat is. –

BORSODCHEM

Szerződést írnak alá egy cseh anilingyár megvásárlásáról. Az igazgatóság felhatalmazást kapott arra, hogy az alaptőkét öt éven keresztül legfeljebb 25 százalékkal felemelje. Az igazgatóságba beválasztották Mérész Attilát, a Hungarocamion pénzügyi igazgatóját. A Templeton a korábbi minimális mértékről közel 10 százalékig növelte részesedését.

DANUBIUS

A jegyzett tőke a dolgozói részvények átalakításával 8 milliárd 285 millió forintra csökkent. A közgyűlés hosszú idő után először osztalékfizetést szavazott meg, igaz csak “jelképeset”.

DÉMÁSZ

Az eredményből 4,5 milliárd jut osztalékfizetésre. Dervarics Attilát újabb három évre vezérigazgatóvá választották.

EGIS

Döntöttek a részvények dematerializálásáról. Az idén az Egis elsősorban a hazai piaci pozíció erősítését, valamint a FÁK-térségbe irányuló, illetve a kelet-európai értékesítés jövedelmezőségének növelését akarja elérni.

FOTEX

Osztalékfizetés helyett fejlesztésekre költik a nyereséget. Bródy János igazgatósági tag helyére Robert J. Dole, volt amerikai szenátor került. Korányi G. Tamás felügyelőbizottsági tag lett.

GRABOPLAST

Bár osztalékot a győri társaság 1999-re sem fizet, Jancsó Péter vezérigazgató szerint nincsenek likviditási problémáik. A Rába-osztaléknak és a Lasalle-lal szembeni követelések egy része befolyásának köszönhetően nem értékesítik a Rába-papírokat.

INTER-EURÓPA BANK

Az őszi vezetőváltás után két új igazgatósági tagot választottak: Aldo Lombardot és Sebők Jánost. A cégben 7,75 százalékot szerzett az olasz Simest SpA.

MATÁV

Egyes kistulajdonosok kevesellték az osztalékot. Beválasztották az igazgatóságba Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját.

MOL

Az osztalék kifizetése után marad elég pénz a stratégiai célok megvalósítására is. Az igazgatóság kibővült a CFO-i posztot betöltő Michel-Marc Delcommune személyével.

NABI

Osztalékot hagyományosan nem fizet a cég, a hangsúly az árfolyam-növekedésen van. A nyereség a CompoBus fejlesztési költségei miatt 700 ezer dollárral elmaradt az 1998. évitől.

OTP

Az idén 38 milliárd forintos adózás előtti eredményt terveznek, ami 16 százalékos növekedést jelentene. Elfogadták az új vezetői opciós programot.

PANNONPLAST

Az osztalék június 13-áig a szokott módon, részvényben is felvehető. Gulácsi Gábor igazgatósági tag helyére Várhegyi Miklós vezérigazgató-helyettes került.

PICK

A bejelentett akvizíciós tervekre tekintettel nem fizetnek osztalékot. A felvásárolandó élelmiszer-ipari társaságok között külföldi és hazai cégek is szerepelnek.

PRÍMAGÁZ

Jelentős az eredményromlás: az 1998-as 1,8 milliárdos nyereség után a magyar számviteli törvények alapján számított 1999. évi adózott nyereség 815 millió forint volt csupán.

RÁBA

Az alaptőkét 5,5 százalékkal, 14,10 milliárd forintra szállították le, sajátrészvény-bevonással. Felhatalmazták a vezetést 10 százaléknyi sajátrészvény vásárlására. Öttagú lett az igazgatóság, a hatodik tagot később választják.

RICHTER

A részvényesek egyhangúlag fogadták el a múlt évről szóló beszámolót, illetve a tavalyinál 10 forinttal magasabb osztalékfizetési javaslatot. Beválasztották az igazgatóságba Chikán Attila volt gazdasági minisztert.

SYNERGON

A közgyűlés 40,6 millió forint mérleg szerinti eredménnyel elfogadta a társaság magyar számviteli szabályok szerinti mérlegét. A nemzetközi szabványok (IAS) szerinti 665 millió forintos eredmény elsősorban a korábbi részvénykibocsátás költségelszámolására vezethető vissza.

TVK

Igen magas osztalékot fizetnek. A részvények 20 százalékát kezében tartó Mol ismét megakadályozta a vezetői részvényopciós program elfogadását, ami háromnegyedes többséget igényelt volna.

ZALAKERÁMIA

Hamarosan aláírják az 50 millió dolláros hitel átütemezéséről szóló megállapodást. Félmilliárd és kétmilliárd forint közötti nagyságú, újabb tőkeemelésről született határozat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik