Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Túlsúlyban a blue chipek

Noha az elkövetkező hetekben nem várható igazán jelentős emelkedés, féléves távlatban kedvezőek a részvénypiaci kilátások – állítja Bakonyi Zoltán, a Német Befektetési Társaság elemzője.

Az utóbbi időben tapasztalható érdektelenségből legkorábban a vállalati eredmények, illetve a vártnál valószínűleg kedvezőbben alakuló makrogazdasági számok rázhatják fel a piacot. Addig azonban továbbra is alacsony forgalommal kell számol a Budapesti Értéktőzsdén.

Ennek ellenére a jelenlegi árszinten lényegében valamennyi blue chip vonzónak tekinthető – véli ajánlónk – , hiszen egy esetleges árfolyam-emelkedéskor valószínűleg legelőször ezek a papírok profitálhatnak a fellendülésből.

A portfólióban a Matáv, az OTP és a Richter került a középpontba. Ajánlónk véleménye szerint a Matávnak a liberalizáció során a hazai piac kisebb mérete, valamint a szűkösebb lakossági vásárlóerő miatt várhatóan kevésbé intenzív piaci versennyel, és ennek következtében kisebb mértékű piacvesztéssel kell szembesülnie, mint például annak idején anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak. Ráadásul a társaság igen jó pozíciókkal rendelkezik a mobiltelefóniában, valamint az internetszolgáltatás területén. Emellett alulértékeltnek tekinthető mind a régióbeli, mint pedig a nyugati cégekhez hasonlítva.

Az OTP-nek az elmúlt években elért impozáns eredménybővülési üteme Bakonyi Zoltán várakozásai szerint ugyan érzékelhetően lelassul majd a jövőben, de a régióban mégis az egyik legstabilabb, legjobb jövedelmezőségű pénzintézet marad.

A gyógyszeripart tekintve kiemelendő a Richter, noha az első negyedéves számok összességükben – a medicinák erőtlen belföldi piaca miatt – gyengének tekinthetők. Ugyanakkor a Nyugat-Európába, illetve az Egyesült Államokba irányuló kivitel rendkívül ígéretesen alakul. A FÁK-piacok bővülési üteme megfelelő. A Richter mint gyógyszercég mellett szól továbbá, hogy a legutóbbi időben világszerte fokozódni látszik a hagyományos iparágak iránt mutatkozó érdeklődés. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik