Gazdaság

TÉVÉK NÁSZA – Kényszerhelyzet az RTL Klubnál?

A brit Pearson médiacsoport bejelentette, hogy tévérészlegét egyesíti a CLT-UFA európai tévévállalkozással, létrehozva a kontinens legnagyobb műsorszolgáltatóját. A közlemény szerint (a tavalyi adatok alapján) 4 milliárd eurós árbevételű vállalkozás alakul. A CLT-UFA a német Bertelsmann-csoport, a luxemburgi Albert Frere érdekeltségébe tartozó Audiofina és a brüsszeli Lambert-csoport tulajdonában van, a Bertelsmann irányító részesedésével.

A Pearson-csoporthoz tartozó Financial Times német kiadása – amelynek másik tulajdonosa a Bertelsmannhoz tartozó Grüner und Jahr kiadó – úgy értesült, hogy a vállalkozás 70 százalékban a CLT-UFA cégé lesz, 22 százalékban a Pearsoné, a többit a londoni tőzsdére viszik. A vállalkozás teljes piaci értéke 20-25 milliárd eurónak ígérkezik.

A már eddig is vezető pozícióban lévő CLT-UFA-hoz tartozik a német RTL tévé, a brit Channel 5, a francia M6, Magyarországon az RTL Klub, továbbá Belgiumban, Hollandiában és Lengyelországban is vannak csatornái.

A fúzió problémát okozhat a magyar RTL Klub számára, amelynek 49 százalékos tulajdonosa a CLT-UFA, míg a Pearson 20 százalékkal részesedik. A honi médiatörvény kimondja, hogy egy tulajdonos a szavazatoknak legfeljebb 49 százalékával rendelkezhet. Mivel az RTL Klubnál a tulajdoni és a szavazati arányok jelenleg megegyeznek, módosításra lesz szükség. A TV2 már a kezdetben hasonló problémával szembesült: hogy a törvénynek eleget tudjanak tenni, a 61,5 százalékos pakettet birtokló SBS-nek meg kellett elégedni a voksok 49 százalékával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik