Gazdaság

BOLYONGÓ BÓJÁK – A klímaváltozást mérik

Földünk 70 százalékát óceánok borítják, s régóta ismert, hogy bolygónk éghajlatát a világtengerek befolyásolják elsődlegesen. Éppen ezért határozott úgy egy oceánografusokból álló nemzetközi kutatócsoport, hogy minden eddiginél kiterjedtebb vizsgálatsorozatot indít az óceánok állapotának követésére. Az Argo névre keresztelt program során háromezer robotbóját bocsátanak vízre, amelyek a víz hőmérsékletét és sótartalmát mérik majd.

Az egyméter magas, légtartállyal és méteres rádióantennával fölszerelt úszó alkalmatosságok a tengeráramlatokkal sodródva folyamatosan mérik a mérendőket, és nemcsak a víz felszínén: saját akkumulátoraik energiájával meghatározott időnként vizet szivattyúznak egy tartályba és így lesüllyednek. A tervek szerint 2 ezer méteres mélységbe ereszkednek majd alá, ahol akár tíz napot is eltölthetnek; a vizet ezután kipumpálják magukból és így a felszínre emelkednek. A mért adatokat műholdra lövik föl, amely a program southamptoni bázisára továbbítja azokat. A mérések révén a klímaváltozás természetére következtetnek majd a meteorológusok, és abban is bíznak, hogy az eddigieknél bővebb adathalmaz alapján pontosan előre jelezhetik a várható tendenciákat.

Tekintve, hogy egyetlen bója 12 ezer fontba kerül, a programhoz 36 millió fontra van szükség, ezt az összeget a brit kormány bocsátja majd a kutatók rendelkezésére. Hasonló úszó szerkezeteket egyébként már korábban is használtak adatgyűjtésre: 1996-ban hét bóját indítottak útnak. Ezek közül egy még a vízrebocsátás során megsemmisült, egy Grönland környékén tűnt el – valószínűleg jéghegy alá került -, egy pedig ismeretlen okokból hallgatott el. A többi négy még ma is működik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik