Gazdaság

EGIS – Szorongás nélkül

Több mint ezer forintot emelkedett az Egis részvényének árfolyama, azt követően, hogy nyilvánosságra került: a kőbányai gyógyszergyár saját fejlesztésű készítményének licencét és kizárólagos forgalmazási jogát eladta egy finn gyógyszeripari csoportnak, az Orionnak. A szorongást gátló termék kutatásában már korábban is együttműködött a két cég. A második klinikai kísérleti fázis után az Egis kizárólagos jogot adott a finn társaságnak a további kutatásra, valamint a törzskönyveztetésre és a Kelet-Európán kívüli forgalmazásra. A harmadik klinikai kísérleti fázis befejezése után legkorábban 2003-ban kerülhet forgalomba. Mindezért az Egis – elemzők számításai szerint – szabadalmi díjként (royalty) egy összegben 0,5-1,0 milliárd forintot, az értékesítés megindulását követően pedig 5-10 százalékot kaphat. A szerződés értelmében az Egist a kutatással kapcsolatos további költségek nem terhelik, és hosszú távon az is előnyös a számára, hogy a gyógyszer hatóanyagát innen szállítják az Orionnak a gyártáshoz.

Az Orion tájékoztatása szerint világszerte 40-80 millió ember szenved szorongásos megbetegedésben, az ezeket gyógyító medikáliák piacát a finn társaság évi 2,6 milliárd dollárra becsüli. Arról, hogy az új szer mekkora piaci részesedésű lehet majd, nem bocsátkozott feltételezésekbe Marosffy László, az Egis vezérigazgató-helyettese. Rámutatott viszont arra, hogy hatékony és a betegek által jól tolerálható termékről van szó. Ennek alapszabadalma ez év végén lejár, de hozzá kapcsolódóan további szabadalmak vannak elbírálás alatt. A napokban újdonságként tálalt hírrel kapcsolatban, miszerint az Egis oroszországi akvizícióra, illetve gyárvásárlásra készül, elmondta: cégüknek ez régi elhatározása, amelyet az orosz válság miatt voltak kénytelenek elhalasztani.

Az Orion-szerződés bejelentése előtti elemzői becslésekkel számolva, 13 ezer forint körüli árfolyam mellett, a részvény P/E-értéke (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) 14-es. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik