Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – A régió élvonalában

Valószínűleg kedvezőek lesznek az idén a magyar gazdaság mutatói, különösen a régió többi országával összehasonlítva – véli Horváth Lóránd, a Rabobank elemzője. Az Európai Unió gazdasági növekedé-se 2000-ben felgyorsulhat, ami a környező országok gazdaságait is tovább élénkítheti. A vártnál nagyobb európai növekedésből a közép- és kelet-európai országok közül vélhetően a magyar gazdaság profitálna a legtöbbet, s ezzel a BUX az egyik legjobban teljesítő index lehet a régióban. Az év egészét tekintve a BUX értéke elérheti a 12,0-12,5 ezer pontot.

Az ajánlott portfólióban 40 százaléknyi állampapír és 60 százaléknyi részvény szerepel. A Matáv árfolyama – amely már jelenleg sem alacsony – még tovább emelkedhet a mobilszektor, az internetes és az ISDN-üzletág átlagosnál nagyobb növekedése nyomán. Az OTP, amely egyébként a külföldi alapkezelők egyik kedvence, továbbra is őrzi domináns helyét a magyar bankpiacon. A Richter a Famotidin szabadalmából és a nyugati piacokra beinduló késztermékexportból profitálhat a jövőben. A vegyipari ciklus felívelése jótékonyan érinti a BorsodChem és TVK idei eredményét. A Rába idei éve (részben a hatékonyságnövelő program következtében) a tavalyinál sokkal eredményesebbnek ígérkezik, s a kilátásokat a honvédségi tender sikere tovább javíthatja.

A Mol esetében korlátozott árcsökkenési lehetőséget lát a portfólió ajánlója, ezzel szemben a hosszú távú kilátásokat rendkívül biztatónak értékeli. Az idén a kormányzat dezinflációs céljai miatt a társaság jelentős veszteséggel szembesül, de a várhatóan csökkenő olajár, valamint a hatékonysági intézkedések következtében a cég profitja a jövő évtől látványosan nőhet. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik