Gazdaság

AGRÁRTÁMOGATÁS – Kertészbarátság

Az agrárpiac szereplői által kért január 15-e helyett több hetes késéssel, a múlt héten írta csak alá Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az agrártámogatási rendeletet. A rendszer az eddiginél jobban kedvez a zöldség- és gyümölcskertészeknek, akik kvóták nélkül szállíthatnak az Európai Unióba. Az intenzív gyümölcstermelés fejlesztéséhez a bekerülési költség felét támogatásként adhatja az agrártárca, sőt a kertészek – megfelelő pályázattal – korszerűsítésre akár 65 százalék támogatást is el tudnak érni. A kertészet a gyeptermeléssel együtt az idén bekerült a földalapú támogatási körbe.

Ami az idei 148 milliárd forintos közvetlen agrárcélú támogatási előirányzathoz kapcsolódó 65 milliárd forintos hitelgarancia-keret igénybevételének lehetőségeit illeti, a szaktárca az éven túli hitelállományra 3 éves futamidővel, legfeljebb 80 százalékos állami kezességet vállal, s a jegybanki alapkamat maximum feléig kamattámogatást ad a termelőknek. A hitelgarancia-keretből azonban csak egy 25 milliárd forintos csomag szolgálja a gazdák egy éven túli, lejárt kötelezettségeinek új, három év alatt törlesztendő hitelre való átcserélését. További 25 milliárd forintot használhatnak fel a termelők “gazdahitelként”. E csomagból 12 milliárddal a beruházást és fejlesztést, 13 milliárd forint hitelkerettel pedig a minőségi termelést támogatják. Stratégiai tartalékként 15 milliárd forintot zárol a minisztérium a kedvezőtlen természeti és gazdasági események kezelésére.

Az idei támogatási rendszer nem népszerű a gazdák széles tömegei körében, szakértők agrárdemonstrációk sorozatát jósolják a közeljövőben. Tiltakozás már a héten is volt Battonyán, s a hírek szerint Torgyán József megfenyegette a résztvevőket. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik