Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Tánc a tízezer körül

Miként az várható volt, a blue chipek beszámolóira szinte azonnal reagált a piac.

Ismét szárnyalt a Budapesti Értéktőzsde inidexe a vizsgált időszak első felében, a múlt hét közepéig ezt a kedvező nemzetközi feltételek is segítették. A BUX – nagyrészt a Matáv felfutása nyomán – a múlt szerdán 10 ezer 400 pontig emelkedett, igaz záráskor ennél némileg alacsonyabb értéken, 10 ezer 341 ponton állt meg.

A hossz az újabb amerikai kamatemelési félelmek miatt tört meg. A pénz- és tőkepiacok által megkülönböztetett figyelemmel kísért Fed-elnök, Alan Greenspan egy csütörtöki szenátusi meghallgatáson ismét kijelentette: amennyiben szükséges, kész még följebb vinni a kamatokat. A pénteken közzétett januári inflációs adatok a vártnál némiképp jobbak voltak, a figyelmeztetés hangneme – s a hétfői munkaszünet miatti hosszú hétvége – azonban eladásra ösztönözte az óvatos befektetőket. Az amerikai részvénypiacok közel 3 százalékkal estek, és ezúttal a leszálló trend átterjedt a technológiai papírokat jegyző Nasdaqra is. Pedig az “új gazdaságot” reprezentáló – a hagyományos szektoroknál nagyobb növekedési ütemmel kecsegtető – részvények eddig kevésbé érzékenyen reagáltak a kamatemelési fenyegetésekre. A helyzet paradoxona, hogy Greenspan a négy egymás utáni kamatemeléssel éppen az új gazdaság, a technológiai szektor szította növekedést és tőzsdei hosszt kívánja lehűteni. Az amerikai elemzők a Fed nyíltpiaci bizottságának soron következő, március 21-i ülésén ismét negyed százalékpontos kamatszigorításra számítanak.

Az amerikai hírek hatására csütörtökön és pénteken a BUX is visszaesett, hétfőn azonban – igaz, immár 10 ezer pont alatti szinten – megfordult a trend, és az index ismét emelkedett, végül 10 ezer 146 ponton zárt. Az elmúlt napok egyik nyertese az igen jó tavalyi eredményeket publikáló Matáv volt, árfolyama megközelítette a 2500 forintot, igaz, ott már jelentős eladói nyomás jelentkezett. A legnagyobb nyereséget (28 százalékot) azonban az elmúlt napokban a több milliárdos veszteségről számot adó Inter-Európa Bank részvényeivel lehetett elérni a pesti tőzsdén. A hét vesztese a több mint 10 százalékkal visszaeső Démász volt, amelyet olyan, a korábbi hetekben jelentős árfolyamnyereséget elért részvények követtek, ezúttal 7 százalék körüli veszteséggel, mint a Richter, a Synergon és a TVK. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik