Gazdaság

HUMAN – Közvetett tulajdonos a Teva

Felvásárolta a gödöllői Human Oltóanyagtermelő és Gyógyszergyártó Rt.-ben 55,25 százalékos tulajdonrésszel rendelkező kanadai Novopharm Ltd.-t. a Magyarországon is jelentős piaci pozíciókkal rendelkező Teva gyógyszergyár. A tranzakció révén Izrael legnagyobb, originális és generikus termékeket is előállító gyógyszercége a már korábban is tulajdonában lévő Biogal mellett egy másik magyar gyárban is többségi részesedést szerzett.

A Human-részvények 25 százaléka jelenleg még az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tulajdonában van. Az állami csomag eladására kiírt tavalyi zártkörű pályázat sikertelenül zárult, állítólag az egyetlen érdeklődő a Novopharmmal már akkor tárgyalásokat folytató Teva volt.

A legkisebb tőzsdei gyógyszergyártó részvénye a mostani hírre hétfőn 2 százalékos erősödéssel reagált. Ami érthető is, hiszen a Humannak tőkeerős partnerre van szüksége nemrégiben kifejlesztett és törzskönyvezés alatt álló daganatellenes készítménye, a Taxalbin amerikai forgalmazásához. Az új tulajdonos legnagyobb piaca pedig az Egyesült Államok.

A Human számára jól jöhet a tőkeerős Teva által biztosított értékesítési csatorna az új készítmény bevezetése mellett a hagyományos termékek piacra juttatásánál is.

A múlt évre 690 millió forintos nettó eredmény közzétételét várják az elemzők a gödöllői cégtől. A 3,8 milliárdos alaptőkéjű társaságnál ez 182 forintos EPS-t (egy részvényre jutó eredmény) jelent, ami a jelenlegi 2400 forint körüli tőzsdei árral számolva 13-as P/E-értéket (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) ad. Az idei év teljesítménye a tulajdonosváltás hatásai miatt még nehezen jelezhető előre, mint ahogy az is kérdéses, mi lesz a társaság sorsa az ÁPV Rt. részvényeinek értékesítése után. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik