Gazdaság

DAM-KILÁTÁSOK – Nem jön spanyol tőke

Ellentétben a magyar sajtóhírekkel, a spanyol Sidenor egyelőre nem fektet be a súlyos gondokkal küszködő DAM-ba – mondta a Figyelőnek Lander Mendieta, a cég kommunikációs vezetője. A Sidenor szakemberei valóban meglátogatták a magyar gyárat, de pillanatnyilag nem terveznek ottani beruházást. Elsődleges terjeszkedési terepük Észak- és Latin-Amerika, valamint Ázsia azon országai, ahol fejlett az autóipar. A Sidenor az acél-előállításban a spanyol piac 70 százalékát uralja, világviszonylatban pedig a negyedik helyen áll.

A spanyol vevővel kapcsolatos találgatások azt követően keltek szárnyra, hogy szlovák források közzétették: a DAM többségi tulajdonosa, a Kassai Vasmű (VSZ) tömeges elbocsátásokra készül, s keresi a DAM eladásának lehetőségeit is helyzetének rendezése céljából.

A DAM Rt. múlt héten közleményben ugyancsak tudatta, hogy a termelés finanszírozásának biztosítására magyar és külföldi kiemelt vevőkből álló konzorcium van kialakulóban, amely megteremtheti az acélmű 2000. február 15-re tervezett újraindításához szükséges pénzügyi fedezetet. Közben a diósgyőrieknek sikerült megállapodniuk az energiaszolgáltatókkal a felgyülemlett tartozások átütemezéséről és a meginduló termeléshez szükséges energia biztosításáról is. A kisebb hitelezők tartozásainak rendezését a február 16-i közgyűlés után kezdi meg a társaság. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik