Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Toporgás a küszöb előtt

Noha a BUX a múlt héten többször is átlépte a 10 ezer pontos határt, a kereskedés végére a befektetők rendre elbizonytalanodtak.

Eddigi legmagasabb záróértékét a múlt csütörtökön érte a pesti tőzsde, 9965 ponttal. A külföldön kibontakozó “korrekciós hullám” péntekre Budapestre is átterjedt, így aznap, majd hétfőn az addigi nyertes részvények – eladói nyomás miatti – néhány százalékos visszaesése következett.

A legnagyobb zuhanást a blue chipek közül a Matáv és az OTP szenvedte el. A telefonpapír 2060 forintos rekord szintjéről egészen 1925 forintig csúszott vissza. Ebben a korábbi erőteljes emelkedés mellett minden bizonnyal szerepe volt annak is, hogy a frankfurti tőzsdén is gyengültek a távközlési cégek. Az OTP-nek a Matávhoz hasonló, 7 százalék körüli árfolyamvesztesége valószínűleg szintén a hirtelen áremelkedés korrekciójaként könyvelhető el. A középkategóriás cégek közül hasonló történt az Egissel is. Itt azonban szerepet játszott az is, hogy sok befektető az egészségügyi kormányzat piacellenes, hatósági árakat kilátásba helyező nyilatkozata miatt igyekezett szabadulni a jelentős belföldi piaci részesedéssel rendelkező gyógyszergyár részvényeitől. A bejelentés kevésbé viselte meg a másik nagy gyártó, a Richter árfolyamát, amely 18 ezer 560 forinton zárt hétfőn – igaz, a múlt héten 19 ezer forint fölötti áron is kötöttek rá üzletet.

A múlt hét legjelentősebb részvénypiaci híre az volt, hogy a Pannonplast megvásárolta a TVK teljes műanyagipari divízióját. A tranzakció révén elemzői becslések szerint 15-20 milliárd forint kerül a TVK-hoz. A tiszaújvárosi cég árfolyama az ügylet bejelentését követően pénteken a trenddel szemben jelentősen emelkedett. Ezzel szemben az akvizíció bejelentése utáni két napon a Pannonplast több mint 20 százalékos árfolyamveszteséget szenvedett el.

Sok befektető arra spekulálhat, hogy a TVK-Pannonplast ügylet kedvezően befolyásolja a Molnak a TVK részvényesei között betöltött pozícióját. Bár vannak, akik tudni vélik, hogy a Mol szárnyalása mögött a társaság sajátrészvény-vásárlása áll. A spekulációs tranzakciók rég nem látott magasságba, 5600 forintig emelték az olajpapír árfolyamát, de a hétfőt 5545 forinton zárta a részvény. A Mol mellett, 10 százalékot meghaladó erősödésével, a hét nyertese volt a Danubius is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik