Gazdaság

BLUESRANGLISTA – Amerikai fölény

A fiatalok diadalát hozta a blueslemezek legjobbjainak első 2000. évi listája, amelynek élén a Billboard szerint a mindössze 19 éves Jonny Lang végzett a Wander This World című lemezzel. Az ifjú gitárost Grammy-díjra is jelölték ezzel az albumával. Nyilván sokan örülnek a harmincéves Susan Tedeschi Just Won’t Burn című lemeze sikerének: az ifjú hölgy a harmadik legjobb blueslemezt termelte, és ő is versenyben van a Grammyért az év felfedezettje kategóriában. A múltat ezúttal a veterán B. B. King képviseli Blues On The Bayou című albumával, amely az ötödik lett. (Ez a lemez is Grammy-várományos a hagyományos blues kategóriában.)

A VH1 által összeállított lista a minden idők száz legjobb rockdaláról immár teljes terjedelmében is ismertté vált a napok- ban. Annak ellenére, hogy a Rolling Stones (I Can’t Get No) Satisfaction című száma végzett az első helyen, jól érezhető rajta az amerikai ízlés, túlsúly, hiszen az első tíz között a Rolling-szám mellett csak a Beatles Hey Jude-ja és John Lennon Imagine-je szerepel nem amerikaiként. A Beatles hívei nyilván zokon veszik, hogy kedvenceik legjobbja csak a kilencedik, s a tíz közé nem fért be például a Yesterday, sőt az olyan örökzöldjeik, mint az A Day In The Life vagy a Let It Be is messze kerültek az élmezőnytől.

Annak ellenére, hogy rocklistáról (és nem rock and roll listáról) van szó, meglehetősen sokan kerültek be az “őskorból”, a rock and roll korszakából: Elvis Presley, Chuck Berry, Bill Haley, Eddie Cochran, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Little Richard.

Ünnepelhet a soul irányzat is, hiszen Aretha Franklin mellett, szerepel egy vagy több számával James Brown, Stevie Wonder, Marvin Gay, a Temptations, Otis Redding és Wilson Pickett. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik